Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Η Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ


Εορταστικές εκδηλώσεις
στο Δήμο Δαύλειας

Απόψε η "Γιορτή Πίτας" στο προαύλιο των Αγίων Αναργύρων


Η Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ κοντά στη Δαύλεια, στις πλαγιές του Παρνασσού, ένα από τα ιστορικότερα και πιο ζωντανά θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας, πανηγυρίζει, επίσης, την εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι και φέτος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος ενώ απόψε, μετά τον εσπερινό, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία η καθιερωμένη «Γιορτή Πίτας» από το Σύλλογο Γυναικών Δαύλειας.
Αύριο το πρωϊ, επίσης στο Μοναστήρι της Ιερουσαλήμ, ο κκ. Γεώργιος θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Θυμίζουμε πως στη μονή μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τις φορητές εικόνες του τέλους του 17ου αιώνα Κρητικής τεχνοτροπίας, έργα του Νικολάου Καλλέργη (όπως αποδεικνύεται από υπογραφή στην εικόνα των Ταξιαρχών).
Οι σπουδαιότερες είναι του Παντοκράτορα όπου χαρακτηρίζεται από την ήρεμη έκφραση της μορφής, η εικόνα της Θεοτόκου που κρατά το μικρό Ιησού προσευχόμενο, αυτή του Προδρόμου που απεικονίζεται με φτερά ως προάγγελος του Μεσσία και των Αρχαγγέλων οι οποίοι κρατούν μετάλλιο του Κυρίου. Ένα από τα αξιοθέατα της μονής είναι και ο σπηλαιώδης ναός της Φανερωμένης λίγο ψηλότερα, που αποτελούσε σκήτη μοναχού.
Σε αυτόν μπορεί κανείς να δει τις τοιχογραφίες, ίδιας εποχής με αυτήν των φορητών εικόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: