Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός του νέου εργατικού δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ


Νεκρός είναι ένας 25χρονος εργαζόμενος από το Νέο Κόκκινο, ενώ από τους τέσσερις συναδέλφους του που τραυματίστηκαν, οι δύο είναι σοβαρά και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΚΑΤ με σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο καζάνι είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μια εβδομάδα.

Όλο αυτό το διάστημα το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, μια ομάδα εργαζομένων είχε πάει στο συγκεκριμένο καζάνι για να να το αδειάσει, όμως πριν αρχίσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους. Ήδη στην περιοχή έχει φτάσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, που λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για εγκαταστάσεις προπανίου που βρίσκονται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος. Εν τω μεταξύ η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας προχώρησε στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Αυγούστου ένας 36χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στην υψικάμινο του εργοστασίου. Με εντολή εισαγγελέα οι έξι συλληφθέντες για το δυστύχημα είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την κατάθεσή τους.
Παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στη ΛΑΡΚΟ
Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την οδύνη του για το νέο τραγικό συμβάν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Το Υπουργείο δεν θα διεξαγάγει μόνο τον προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία έλεγχο. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Βούληση του Υπουργείου είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009. Οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν την εργασία τους και αναμένεται να παραδώσουν το πόρισμά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διενεργεί τους προβλεπόμενους περιοδικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Ενισχύθηκε, δε, από τον περασμένο Απρίλιο, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ είχε γίνει τακτικός έλεγχος το Μάρτιο του 2008 ενώ είχε προγραμματισθεί από την ΕΜΝΕ επόμενος τακτικός έλεγχος τον Οκτώβριο του 2009.
ΠΑΣΟΚ: Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταρρακωθεί
«Αυτό το νέο τραγικό εργατικό ατύχημα αποδεικνύει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταρρακωθεί σε τέτοιο βαθμό από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε αδυνατεί να παίξει το ρόλο του», αναφέρει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Μέσα σε 24 μέρες, είναι η δεύτερη φορά που θρηνούμε νεκρό από εργατικό ατύχημα, στη ΛΑΡΚΟ», συμπληρώνει και τονίζει: «Ήδη, από το πρώτο συμβάν, έπρεπε έγκαιρα να είχε επιληφθεί του θέματος η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας και πέρα από την επιβολή ποινών ή προστίμων, έπρεπε να είχαν επιβληθεί άμεσα στην επιχείρηση τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο ατύχημα».
Καλεί τέλος την ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης «να μας ενημερώσει για το ποιες ενέργειες έγιναν από τις 2 έως τις 24 Αυγούστου».
ΚΚΕ: Δεύτερο εργοδοτικό έγκλημα
«Είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σε ένα μήνα», σημείωσε τα ΚΚΕ με αφορμή το νέο εργατικό δυστύχημα. «Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη Λάρκο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κόμματος. «Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της Λάρκο δεν πρέπει να επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο θάνατο και σακατεύουν συναδέλφους τους, να μην επιτρέψουν να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι, να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: