Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Στην τελική ευθεία για την πώληση της Λάρκο


Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας -σήμερα- για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές για την πώληση ποσοστού 30% της ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο το υπουργείο Οικονομίας ανοίγει και το φάκελο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων επιχειρώντας την αξιοποίησή της.
Έντονο ενδιαφέρον από ελληνικούς και διεθνείς ομίλους αναμένεται να προσελκύσει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή ιδιώτη επενδυτή που απηύθυνε το ελληνικό δημόσιο στις 27 του περασμένου Ιουλίου μέσω του συμβούλου της PriceWaterhouse Coopers.
Στις υπεραξίες της εταιρείας εγγράφονται το γεγονός ότι η παραγωγή νικελίου της μονάδας γίνεται με πρώτη ύλη από εγχώρια μεταλλεύματα, καθώς επίσης και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει η ιδιαίτερα ενεργοβόρα μονάδα όπου το 60% των λειτουργικών της εξόδων αφορά τα τιμολόγια ρεύματος.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτή τη στιγμή το Δημόσιο μετέχει με ποσοστό 35%, η Εθνική Τράπεζα με 36% και το 29% ανήκει στη ΔΕΗ. Οι δύο τελευταίες εμφανίζονται έτοιμες να πωλήσουν το ποσοστό τους.
Από την πλευρά του, το Δημόσιο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαθέσει ποσοστό της εταιρείας μεγαλύτερο του 30%.
Στη short list που θα δημιουργηθεί αύριο από τους υποψήφιους επενδυτές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν τα ονόματα της αυστραλιανής Western Mines, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον και πριν από 8 χρόνια, αλλά και του ολλανδικού ομίλου Cunico (με θυγατρική στη FYROM), ο οποίος ανήκει στις πολυεθνικές IMR και BSG ενώ «παρών» στη διεκδίκηση δήλωσε χθες και επισήμως και ο όμιλος Μυτιληναίου.
Οι όροι που θέτει το οικονομικό επιτελείο το οποίο τρέχει παράλληλα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης - για την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή είναι να έχει μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον στρατηγικού χαρακτήρα για τη ΛΑΡΚΟ, να δώσει λύσεις στη διευθέτηση σημαντικού μέρους των υποχρεώσεων της εταιρείας προς την «Παλαιά ΛΑΡΚΟ» και να καταθέσει ένα δεσμευτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Ενα σχέδιο, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών της επιχείρησης, καθώς και των εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας συνεχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας με σκοπό να βελτιωθεί η οικονομική της κατάσταση. Στα μέτρα αυτά, που στοχεύουν στην επιπλέον περικοπή των δαπανών κατά περίπου 10 - 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται η περαιτέρω μείωση της παραγωγής, η μείωση του προσωπικού - κυρίως συμβασιούχοι και εργολάβοι - και μεγάλες περικοπές σε υπερωριακές αμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: