Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Απολογισμός δράσης «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» για τηνΠ εριφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό», η οποία ξεκίνησε στις 10/06/2009 ολοκληρώθηκε για τους καταναλωτές το Σάββατο 22/08/09, με μεγάλη επιτυχία και με αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία ημέρα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ακόμα και των ίδιων των φορέων της αγοράς, με τους οποίους το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε ευρεία διαβούλευση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 22/08/08, είχαν αντικατασταθεί και ανακυκλωθεί πανελλαδικά 141.323 παλαιά κλιματιστικά, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας 53,26 γιγαβατώρων/έτος και στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 46,87 χιλιάδες τόνους/έτος. Η σχετική δημόσια δαπάνη ανήλθε στα €47 εκατ., ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των €15 εκατ., ο οποίος αναθεωρήθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μεγάλης ανταπόκρισης των καταναλωτών.
Μεγάλη ήταν η επιτυχία του προγράμματος και η ανταπόκριση των καταναλωτών και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας.

Σύμφωνα με αυτά, στο πλαίσιο της δράσης «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν συνολικά 7.064 παλαιά ενεργοβόρα κλιματιστικά, δηλαδή περίπου 112 κλιματιστικά ανά ημέρα, συνεισφέροντας στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 2,66 γιγαβατώρες/έτος και στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 2,34 χιλιάδες τόνους/έτος.

Το συνολικό ποσό πωλήσεων κλιματιστικών μέσω του προγράμματος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανήλθει σε περίπου €7 εκατ., δίνοντας σημαντική ρευστότητα στην σχετική τοπική αγορά, ενώ η δημόσια δαπάνη (35% της τιμής του καινούριου κλιματιστικού επιδοτείται), έφτασε στα €2,4 εκατ., βοηθώντας τους καταναλωτές σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή των καταστημάτων στη δράση και η αυξημένη ανταπόκριση των καταναλωτών και στη Στερεά Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγράμματος. Επεσήμανε, δε, ότι το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου για εξοικονόμηση ενέργειας και αειφόρο ανάπτυξη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον», για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, κινητοποιώντας πόρους ύψους 1 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: