Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τα σχέδια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το http://viwtika.blogspot.com



Αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας σχεδιάζει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση μελετάται να ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2010. Ωστόσο, ο προβληματισμός που κυριαρχεί είναι ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες.Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει επίσης την κατάργηση των νομαρχιών με τη σημερινή τους μορφή, ενώ για τον «Καποδίστρια 2» τα σενάρια κάνουν λόγο για δραστική μείωση των δήμων από 1.030 που είναι σήμερα σε 300 έως 350. Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση την οποία προτείνεται να γίνουν συνενώσεις προβλέπει για τη Βοιωτία 5 Δήμους με συνένωση των υφιστάμενων δήμων ως εξής:
1. Δήμοι Λιβαδειάς, Χαιρώνειας, κοινότητα Κυριακίου
2. Δήμοι Διστόμου, Αράχωβας, Δαύλειας, κοιν.Αντίκυρας
3. Δήμοι Ακραιφνίας, Ορχομενού, Αλιάρτου, Κορώνειας, Θεσπιών
4. Δήμοι Θήβας, Θίσβης, Πλαταιών, Βαγίων
5.Δήμοι Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων, Τανάγρας

Πρόσφατα ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, δήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει στη διεκδίκηση της θέσης του Περιφερειάρχη (διαβάστε στην ανάρτηση Την Περιφέρεια βλέπει ο Κλέαρχος Περγαντάς). Για εκ νέου υποψηφιότητα έχουν δηλώσει την πρόθεσή του τόσο ο Δήμαρχος Λιβαδειάς, Δ.Τσιφής (φωτογραφία αριστερά), όσο και ο Δήμαρχος Θήβας, Ν. Σβίγγος (φωτογραφία δεξιά).
Αξιζει να σημειωθεί πως αύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009, στις 12 το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, στα γραφεία της Ένωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65, 3ος όροφος). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
Συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση - Εισηγητής: Ν. Κακλαμάνης, πρόεδρος ΚΕΔΚΕ.
Τρέχουσες οικονομικές εκκρεμότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πρόταση για την αντικατάσταση του Τέλους Παρεπιδημούντων (2%)

Εισηγητές: Γ. Μουράτογλου, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Ρ. Γκέκας, σύμβουλος ΚΕΔΚΕ. Αποδοχή παραίτησης του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ Πάρι Κουκουλόπουλου και αντικατάστασή του.
Επικύρωση ημερομηνιών διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ
Εισηγήτρια: Δ. Λουκάκη, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΚΕΔΚΕ
ΥΓ. Το δικό μας σχόλιο σε όλα τα παραπάνω είναι πως το ενδεχόμενο "συνύπαρξης" των σημερινών Δήμων Ορχομενού, Ακραιφνίας, Αλιάρτου, Κορώνειας και Θεσπιέων σε ένα διευρυμένο σχήμα - σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναδημοσιεύουμε- μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, γι` αυτό και θα επιμείνουμε πως το ρεαλιστικότερο μοντέλο - όπως αναφέραμε και νωρίτερα- θα μας οδηγήσει σε 6 Δήμους και ακόμη πιθανότερο σε 2, σύμφωνα με τις πρώην Επαρχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: