Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κάλεσμα για παράσταση στο αυριανό Νομαρχιακό Συμβούλιο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην γενική συνέλευση της Συμπαράταξης που έγινε την Κυριακή 18/10 στη Θήβα, διαπιστώθηκε ότι παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί απο τη δράση των ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών κινήσεων, κρίσιμα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα παραμένουν και εξελίσσονται με την ανοχή όλων των αρμοδίων.
Τους προηγούμενους μήνες, στο μέτωπο της βιομηχανικής ρύπανσης δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις αντίθετα τόσο στον Ασωπό, όσο και στην Αντίκυρα υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις. Πρόσφατα ο Νομάρχης Βοιωτίας εξέδωσε άδεια με την οποία παρατείνει για άλλα τρία χρόνια τη διάθεση της κόκκινης λάσπης του Αλουμινίου της Ελλάδας στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι πριν απο ένα χρόνο διαβεβαίωνε κατηγορηματικά για το αντίθετο και πριν απο δύο χρόνια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει πανηγυρικά κατά της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του Αλουμινίου.
Αντίστοιχα, η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Σχηματαρίου -Οινοφύτων συμβάλλει στην ρύπανση του Ασωπού και δημιουργεί αφόρητες συνθήκες σε ολόκληρο τον οικισμό των Οινοφύτων.
Στην Θήβα, η έγκαιρη δημοσιοποίηση και κινητοποίηση κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, ανάγκασε ακόμη και το δήμαρχο της πόλης να δηλώσει την αντίθεσή του στο σχέδιο. Ωστόσο μήνες μετά την αποκάλυψη ότι η μελέτη είχε έρθει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη το περιεχόμενο της, γεγονός ανησυχητικό.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου στην Αντίκυρα, τη Θήβα και τη Θίσβη ενώ κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Θίσβη, όσο και η γραμμή μεταφοράς ρεύματος.
Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα, συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων που μαζί με τα νέα μεταλλεία, διαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα τελευταία δάση της Βοιωτίας. Πρόσφατα μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, γνωμοδότησε θετικά σε επέκταση και νέα αιολικά παρκα, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του και σε αντίθεση με την προσφυγή που έχει καταταθέσει κατά της υφιστάμενης εγκατάστασης!
Με βάση όλα τα παραπάνω, διαπιστώσαμε ότι απαιτείται ανασύνταξη της δράσης όσων αντιστέκονται σε αυτές τις επιλογές.
Αποφασίσαμε να παρασταθούμε στο νομαρχιακό συμβούλιο την Τετάρτη 21/10 και να καλέσουμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διάσωση του Ελικώνα να συμμετέχουν. Οι εξελίξεις, μας χρειάζονται όλες και όλους παρόντες.

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: