Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ολοκληρώθηκε η δημιουργία του νέου ενεργειακού σχήματος που αφορά και το Νομό μας


Με την απορρόφηση από την «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης» των ΕΛ.ΠΕ και Εdison της «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» (Εdison, Ελλάκτωρ, Χαλκόρ), ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημιουργίας του μεικτού σχήματος, που θα ελέγχει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας (υπό κατασκευήν), γράφει σήμερα η Ματίνα Καλαμπόκα στο www.naftemporiki.gr. Ειδικότερα, οι δύο μονάδες θα ελέγχονται πλήρως από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, η οποία μετονομάζεται πλέον σε «Εlpedison Eνεργειακή». Στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας, βάσει της αρχικής συμφωνίας ΕΛ.ΠΕ.-Edison η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2008, συμμετέχουν με ποσοστό 75% η μεικτή εταιρεία Εlpedison BV, με 22,5% η εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη, θυγατρική της «Ελλάκτωρ» και με 2,5% η Χαλκόρ του ομίλου Στασινόπουλου.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, Ελλάκτωρ και Χαλκόρ, βάσει της συμφωνίας κατέβαλαν στην Elpedison BV συνολικά 30,7 εκατομμύρια ευρώ (28,18 εκατομμύρια η Ελλάκτωρ).
Επίσης, υλοποιώντας τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η Elpedison B.V. ίδρυσε την εταιρεία «Elpedison Εμπορική», η οποία θα δραστηριοποιείται στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας (εισαγωγές, εξαγωγές), τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.
Βάσει της στρατηγικής συνεργασίας ΕΛ.ΠΕ.- Edison, επιδιώκεται ο έλεγχος παραγωγικού χαρτοφυλακίου περίπου 2.000 μεγαβάτ, προκειμένου το μεικτό σχήμα να καταστεί ο κυριότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ.
Έπιπλέον σημειώνεται ότι η Εdison έχει επιλέξει την Ελλάδα ως περιοχή στρατηγικής ανάπτυξης στον τομέα του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο του Τουρκο-Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο του διασυνοριακού αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, για την τροφοδοσία της δεύτερης με αέριο εκτός ρωσικού δικτύου.
Τέλος να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία, κατέχει με την Ελλάκτωρ και τη ΒΛΦ άδεια ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.
Πηγή: Ναυτεμπορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: