Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

«Οι ήρωες του ` 40 (ακόμη) περιμένουν» ...



Με αφορμή την αυριανή εθνική μας επέτειο, θυμίζουμε πως τιμή στους άγνωστους ήρωες που πολέμησαν στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο του 1940, ανάμεσά τους και 200 περίπου Βοιωτοί στρατιώτες και Αξιωματικοί, αποδίδει το βιβλίο του τέως Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Σούρλα, που παρουσιάστηκε πέρυσι και στην πόλη μας, με τίτλο "Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν".

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε όλους εκείνους τους άγνωστους ήρωες του Ελληνοιταλικού Πολέμου, τα οστά των οποίων παραμένουν ακόμη στην αφιλόξενη γη της Αλβανίας. Η επιλογή ασφαλώς του Ορχομενού για τον κ. Σούρλα και τους συνεργάτες του δεν ήταν τυχαία! Μια από τις αφανής συμπρωταγωνίστριες αυτού του πονήματος είναι η Ορχομένια – χημικός στο επάγγελμα – κόρη ενός ήρωα αυτής της δραματικής περιόδου, η κυρία Γεωργία Γούλα (φωτογραφία). Πρόσωπο, λοιπόν, κλειδί στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων αυτής της περιόδου, η κυρία Γούλα με τα ντοκουμέντα που κρατούσε ως κόρη οφθαλμού από τα παιδικά της χρόνια έως και σήμερα, οικογενειακά κειμήλια για την ίδια και ίσως και οι μοναδικές αναμνήσεις από έναν πατέρα που ουσιαστικά δεν πρόλαβε να γνωρίσει, αποτέλεσαν και αυτά για τον κύριο Σούρλα, πηγές πληροφόρησης καθώς και περαιτέρω ευαισθητοποίησής του για τους ήρωες που ξεχάσαμε! Η κυρία Γούλα είχε ευχαριστήσει τότε τον κ. Σούρλα για τον αγώνα που δίνει για την αποκατάσταση της μνήμης αυτών των ηρώων ενώ δεν έκρυψε τον πόθο της, την αγωνία της να επισκεφθεί το μνημείο των ηρώων που θα στηθεί στην Αλβανία, όπου – μεταξύ άλλων – θα βρει την ανάπαυση και ο δικός της άνθρωπος! Ακόμη ζήτησε από τον Δήμο Ορχομενού να επανορθώσει μια παράλειψη ετών και να αναγράψει τα ονόματα των πεσόντων Ορχομένιων ηρώων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης στην κεντρική πλατεία (αίτημα που ακόμη μένει σε εκκρεμότητα!)
Μάλιστα, η περίπτωση της κας Γούλα αποτελεί και μια ακόμη ξεχωριστή περίπτωση, όπου με την συνδρομή της πολιτείας κατάφερε να επισκεφθεί ήδη τον τόπο της «προσωρινής» ταφής του πατέρα της όπου – σύμφωνα με την συγκινητική μαρτυρία – βρέθηκε χάρις σε ένα σχεδιάγραμμα που της παρέδωσε ο συμπολεμιστής και αδελφός της γυναίκας του Γεωργίου Γούλα, Ζήσης Κώνστας, επίσης από τον Ορχομενό, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα.
«Ο αδελφός της μητέρας μου - χημικός Ζήσης Κώνστας είχε σχεδιάσει το σημείο της ταφής στην πίσω πλευρά του διπλώματος οδήγησης του τρακτέρ του πατέρα μου, που είχε και εκείνο επιταχθεί για τις ανάγκες του αγώνα» είχε αναφέρει δημόσια η κυρία Γούλα.
«Εύχομαι, να καταφέρω κάποτε να εκπληρώσω την υπόσχεση που έδωσα στους παππούδες μου και στην μητέρα μου, να επιστρέψω τα οστά του πατέρα μου και να τα εναποθέσω στην γη που τον γέννησε».

Το Orchomenos Press εύχεται η επιθυμία της να γίνει πραγματικότητα αλλά και ο Δήμος μας έως του... χρόνου να επανορθώσει την παράλειψη ετών και να αναγράψει τα ονόματα των πεσόντων Ορχομένιων ηρώων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης μας στην κεντρική πλατεία! Είναι τόσο απλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: