Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Το 1o Γυμνάσιο Ορχομενού κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Διστόμου



Σε υψόμετρο 350 μέτρων , στο λόφο Κανάλες , βρίσκονται τα οστά 230 κατοίκων της περιοχής που εκτελέστηκαν απ΄ τους Γερμανούς σε αντίποινα για την επίθεση που δέχτηκαν από αντάρτες στις 10-6-1944. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στα οστά των νεκρών στο Μαυσωλείο υπάρχουν και οστά βρεφών. Υπάρχουν ακόμα 230 ονόματα σκαλισμένα στην πέτρα του μνημείου , συμπεριλαμβανομένων και βρεφών που δεν πρόλαβαν καν να βαπτιστούν.



Αυτό τον ιερό χώρο διάλεξε για μια ακόμη φορά το 1ο Γυμνάσιο Ορχομενού για να γιορτάσουν την 28η Οκτωβρίου 1940. Εκεί , ο Διευθυντής του σχολείου κος Ηλίας Παύλου , κατέθεσε το δάφνινο στεφάνι και στην σύντομη ομιλία του στα παιδιά , μεταξύ άλλων τόνισε : «Ήρθαμε εδώ στο μαρτυρικό Δίστομο για Τρίτη συνεχή χρονιά να τιμήσουμε τους αγώνες όλων εκείνων που πάλεψαν ενάντια στο ναζισμό , για την δημοκρατία και την ελευθερία της Πατρίδος μας».
Δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον κ. Διευθυντή και τους καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ορχομενού που δεν μένουν μόνο στα γραπτά αλλά διδάσκουν Ιστορία στον τόπο που αυτή γράφτηκε με το αίμα των Ελλήνων.

Δελτίο Τύπου
Π.Π.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: