Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πως "είδε" η ΚΕΔΚΕ τις προγραμματικές δηλώσεις Ραγκούση


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Χαιρόμαστε ως ΚΕΔΚΕ που και η παρούσα Κυβέρνηση στην ουσία υιοθέτησε τις εγκριθείσες από τα συνέδριά μας θέσεις , σε ό,τι αφορά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Υπενθυμίζουμε όμως στον κύριο υπουργό ότι πρώτον, δεν ακούσαμε ούτε λέξη για τη βασική προϋπόθεση υλοποίησης του «Καποδίστρια 2», που είναι η προώθηση οικονομικής μεταρρύθμισης. Και δεύτερον για τις θεσμοθετημένες και τρέχουσες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα είναι η καταβολή της δεύτερης δόσης (Ιανουάριος του 2010) των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως πληροφορούμαστε ότι το 12μόριο των ΚΑΠ για το μήνα Οκτώβριο, που έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί , είναι μειωμένο κατά 75-80 εκατ. ευρώ. Η περιστολή των δαπανών να ξεκινήσει από αλλού και όχι από τους μισθούς των εργαζομένων στους Δήμους.
Η απειρία συγχωρείται, επειδή όμως ο κύριος υπουργός ανέφερε ότι « οι Δήμοι πρέπει να υπαχθούν σε ό,τι αφορά τις δαπάνες τους, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναρωτιόμαστε δεν γνωρίζει ο κ. υπουργός ότι όλοι οι Δήμοι πάνω από 5.000 κατοίκους υπάγονται σ’ αυτόν τον έλεγχο εδώ και χρόνια και ότι με τη μείωσή τους σε 300 - 400 (Καποδίστριας 2) δεν θα υπάρχει Δήμος με μικρότερο πληθυσμό; Επομένως τι νέο θα νομοθετήσει;
Οφείλει άμεσα να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί ότι οι αλλοδαποί μετά από 5 χρόνια παραμονής στη χώρα αποκτούν δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Ποιους ακριβώς περιλαμβάνει η εξαγγελία, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιες συνθήκες εισόδου στη χώρα, κ.α.
Αναμένουμε επίσης σαφές χρονοδιάγραμμα όλων των ανακοινώσεων που αφορούν τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: