Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ για το Πάρκο Σλήμαν...


Διαβάστε και την εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ κ. Παναγιώτη Υπερήφανου σχετικά με το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης για την ονομασία του χώρου μπροστά από τον τάφο του Μινύα σε «Πάρκο Ερρίκου και Σοφίας Σλήμαν»:
«Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Όπως είναι γνωστό σε όλους, η ιστορία του Ορχομενού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Λαοί σπουδαίοι κατοίκησαν και μεγαλούργησαν στην περιοχή. ΄Εργα σπουδαία και θαυμαστά κατασκευάστηκαν αλλά και καταστράφηκαν και χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων έπειτα από γεωλογικές ανακατατάξεις κάτω από τόνους χώματα.
Αιώνες πέρασαν και οι θησαυροί οι αρχαιολογικοί βρίσκονται θαμμένοι και άγνωστοι. Περιμένουν την αποκάλυψη και την επαφή τους με του ήλιου το φως και την ελευθερία.
Ο μελετητής και λάτρης του Ομήρου ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν αναλαμβάνει την αποστολή αυτή. Το 1880 !
Ο Ερρίκος Σλήμαν γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1822 στην πόλη Νοϋμπουκοφ. Επειδή η οικογένειά του ήταν φτωχή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις γυμνασιακές του σπουδές για να εργαστεί σε παντοπωλείο.
Τότε αποφάσισε να μεταβεί στη Βενεζουέλα για καλλίτερη τύχη όπου και επιβιβάσθηκε σε πλοίο ως ναυτόπαις. Το πλοίο όμως ναυάγησε στις Ολλανδικές ακτές και ο Σλήμαν βρέθηκε στο ΄Αμστερνταμ, όπου μετά από πολλές στερήσεις κατάφερε να βρει δουλειά σε εμπορικό οίκο. Τότε του δόθηκε η ευκαιρία της συμπλήρωσης της μόρφωσής του μαθαίνοντας διάφορες ξένες γλώσσες όπως Ελληνική και Ρωσική .
Το 1848 ο Σλήμαν φθάνει στην Αγία Πετρούπολη ως αντιπρόσωπος εμπορικού γραφείου όπου και αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα με δικό του εμπορικό οίκο. Επιτυγχάνει και γίνεται πάμπλουτος. Θαυμάζει από μικρός τις διάφορες ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας και ιδιαίτερα τα αναφερόμενα στον Τρωϊκό Πόλεμο. Σπούδασε στην Πετρούπολη αρχαία και νέα Ελληνική γλώσσα και το 1859 επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.
Ακολουθούν και άλλες επισκέψεις σ την Ελλάδα το 1864 και το 1868 την Τρίτη φορά παντρεύεται την όμορφη Ελληνίδα Σοφία Εγκαστρωμένου με την οποία απέκτησε την Ανδρομάχη Σλήμαν το 1871, η οποία παντρεύτηκε τον Έλληνα Λέοντα Μελά και πέθανε το 1962. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια αναφορά και στην Σοφία Σλήμαν.
Η γνωριμία της με τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό της Ερρίκο γίνεται από μια φωτογραφία της. Ο Σλήμαν είναι 47 χρονών και ελεύθερος μετά τον πρώτο του γάμο. ΄Εχει θέσει σκοπό της ζωής του να παντρευτεί Ελληνίδα και να την έχει στο πλευρό του όταν ανακαλύψει την Τροία. ΄Ετσι σε σημείωμά του έλεγε ότι πρέπει η γυναίκα που θα παντρευτεί να έχει μαύρα μαλλιά και να είναι ει δυνατόν όμορφη. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι φτωχή, πρέπει όμως να αγαπά τη μόρφωση και να είναι λάτρις του Ομήρου, αλλά το κυριότερο να έχει καλή καρδιά και να είναι πλάσμα στοργικό ευπειθές και υπάκουο. Η Σοφία στο πλευρό του Ερρίκου είναι σύμβολο του οραματικού του στόχου που δεν είναι άλλος από το να φέρει σε φως τα κέντρα εκείνα στα οποία ο ΄Ομηρος κάνει ιδιαίτερη αναφορά. Ο Σλήμαν υπήρξε ένας μεγάλος πρόδρομος στον τομέα της αρχαιολογίας και έρευνας. Το όνομά του συνδέεται με την ανακάλυψη της Τροίας , των Μυκηνών και του θολωτού τάφου του Ορχομενού... Το εύρημά του στον Ορχομενό είναι εντυπωσιακό. Είναι ομεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος θολωτός τάφος ενδεικτικός της δύναμης και του πλούτου των Μινυών. Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και τούτο σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών έγινε κατά την αρχαιότητα. Ο Σλήμαν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1890 στη Νεάπολη και τάφηκε στην Αθήνα σε ηλικία 68 ετών αφού αναγνωρίστηκε ως το σύμβολο της αρχαιολογίας. Χαρακτηρίστηκε δε από τον σερ Τζων Μαρκς ως η άνοιξη που έσβησε με τον θάνατό του. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν ο Ορχομενός χωρίς την σπουδαία αυτή ανακάλυψη της σκαπάνης του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν. Σκέπτομαι επίσης τους θαμμένους θησαυρούς του Δήμου μας και εύχομαι να δοθεί η δυνατότητα και η φώτιση στους αρμοδίους να ανασκάψουν την περιοχή για την απελευθέρωσή τους. Παρακαλώ το Σώμα να ψηφίσει την πρότασή μου και το ανώνυμο πάρκο που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του θολωτού τάφου να πάρει το όνομα των δύο σκαπανέων της αρχαιολογικής ανάδειξης του Ορχομενού και να λέγεται του λοιπού «ΠΑΡΚΟ ΕΡΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΣΛΗΜΑΝ»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ήθελα να αναφέρω ιστορικά πως ο Δήμος Ορχομενού είχε τότε στην περίοδο των ανασκαφών διοικητικά την ίδια μορφή περίπου που έχει σήμερα και η διοικητική μορφή αυτή συντηρήθηκε μέχρι το 1911.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: