Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Εγγυήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων



Tην καταβολή εγγύησης από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή στα φωτοβολταϊκά υπέρ της ΔΕΗ ως προϋπόθεση για την υπογραφή της προσφοράς σύνδεσης, σχεδιάζουν να θεσπίσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ως μέσο εξασφάλισης της επιχείρησης αλλά και απομάκρυνσης των «αεριτζήδων» και αφερέγγυων επενδυτών. Στο επίκεντρό της δεν βρίσκονται μόνο οι αγρότες - επενδυτές αλλά όλοι όσοι έχουν καταθέσει αίτηση για φ/β συστήματα που δεν απαιτούν άδεια παραγωγής, αλλά αρκεί η κατάθεση του σχετικού φακέλου στη ΔΕΗ- δηλαδή από 500 KW και κάτω.
Σύμφωνα με το σχέδιο, (όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ενεργειακή ιστοσελίδα www.energypress.gr) η καταβολή της εγγύησης, που το ύψος της δεν έχει καθοριστεί ακόμα, θα είναι υποχρεωτική μετά την έγκριση της αίτησης και την έκδοση των όρων σύνδεσης και προτού υπογραφεί η προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει το έργο και, φυσικά, να μπορέσει να πάρει ο επενδυτής το αναγκαίο δάνειο από την τράπεζα. Αν ο επενδυτής ολοκληρώσει το έργο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τότε το ποσό θα συμψηφίζεται, σε αντίθετη περίπτωση θα καταπίπτει υπέρ της ΔΕΗ. Στόχος της διάταξης, που θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, είναι να αποφορτισθεί η αγορά ΑΠΕ από όσους υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση, με αποτέλεσμα αφενός να δεσμεύεται αναίτια χωρητικότητα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για «εμπόριο αδειών».
Παράλληλα, μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα θα ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί, αποτελεί το... «Ελντοράντο» των επόμενων δεκαετιών για χιλιάδες Έλληνες. Με τις αιτήσεις στη ΔΕΗ να αγγίζουν ήδη τις 20.000, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το «ξεσκαρτάρισμά» τους, αφού προηγουμένως δηλαδή, αποτυπωθεί το δυναμικό απορρόφησης των δικτύων ανά νομό και περιφέρεια, αναφέρει το Έθνος της Κυριακής. Προτεραιότητα, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα έχουν οι αγρότες, ώστε να στηριχθούν τα αγροτικά εισοδήματα αλλά και η περιφερειακή ανάπτυξη. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας είχαν ως αποτέλεσμα η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων να φθάνει σήμερα τα 140 MW (2.228 έργα) από 53 MW (600 έργα) στο τέλος του 2009. Παράλληλα, ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ έχουν υπογράψει συμβάσεις αγοραπωλησίας για επιπλέον 258,5 MW έναντι 37,8 MW το 2009, ενώ στη ΔΕΗ έχουν ήδη υποβληθεί 17.327 αιτήματα ισχύος 2.877 MW εκ των οποίων οι 6.000 περίπου από αγρότες για ισχύ 600 MW. Σε ό, τι αφορά γενικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ έως το 2020 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα ενώ το 2011προβλέπεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία περί τα 500 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από 140 MW φέτος. Πηγή www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: