Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Υπόθεση Βατοπεδίου: Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου ...


Την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των τριών πρώην υπουργών της ΝΔ, των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, σχετικά με τις ανταλλαγές του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου αναμένουν οι εφέτες-ανακριτές της υπόθεσης. Εάν το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί μετά από κλήρωση στην Βουλή από δύο Αρεοπαγίτες και τρεις Συμβούλους Επικρατείας με τους αναπληρωτές τους, αποφασίσει ότι πρέπει να κινηθεί η διαδικασία σε βάρος των τριών πρώην υπουργών για δίκη τους ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαρασύρονται και τα μη πολιτικά πρόσωπα που παραπέμπονται μαζί με τους πολιτικούς.
Σε περίπτωση μη παραπομπής σε δίκη των τριών πρώην υπουργών, η δικογραφία για την υπόθεση θα επιστρέψει στους εφέτες ώστε να ολοκληρώσουν την ανάκριση και να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή μη των κατηγορούμενων μη πολιτικών προσώπων.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε σήμερα η απολογία του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΚΕΔ κ. Γκράτσιου στην εφέτη ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, η οποία ήταν ουσιαστικά η τελευταία που ελήφθη πριν από την απόφαση της Βουλής για το θέμα των υπουργών.
Ο κ. Γκράτσιος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 80.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, παρέδωσε στην εφέτη πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο επαναλαμβάνει τη θέση των στελεχών της Κτηματικής Εταιρίας ότι ήταν εκτελεστικά όργανα σε πολιτικές «ρητές και ασφυκτικώς δεσμευτικές» αποφάσεις.
Σημειώνει ακόμη ότι στην ΚΕΔ εμφανίστηκε ως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας δεδομένου - όπως αναφέρει - ότι ο έλεγχος των τίτλων άνηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ζητούσε την ανταλλαγή.
Ο κ. Γκράτσιος επισημαίνει ότι η ΚΕΔ δεν είχε περιθώρια αντίδρασης σε όσα είχαν αποφασιστεί αφού «η κοινή υπουργική απόφαση - σ. σ. Μπασιάκου και Δούκα - κατέστησε την ΚΕΔ απλό διεκπεραιωτή μίας στρατηγικής επιλογής της πολιτείας, αφήνοντας στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, την ΚΕΔ σε ρόλο απλού πληρεξουσίου για την υπογραφή των συμβολαίων των ανταλλαγών».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: