Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Κλειδώνει» το ποσό της εγγύησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες


Του Αλέξανδρου Μπίκα


Εαυτούς ευνοημένους πρέπει να θεωρούν οι αγρότες, καθώς φαίνεται να «κλειδώνει» και μάλιστα με ευνοϊκή κατάληξη το θέμα των εγγυήσεων, που απαιτούνται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα αγροτεμάχιά τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εγγύηση, που ουσιαστικά απαιτεί η ΔΕΗ, από τους επίδοξους αγρότες - επενδυτές, προκειμένου να τους επιτραπεί η επένδυση στα φωτοβολταϊκά πάρκα, κατά πως φαίνεται «κλειδώνει» σ’ ένα ποσό της τάξης των 15.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται περαιτέρω μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης, για φ/β συστήματα ισχύος 100 KW κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών, που δεν αποκλείεται να φέρουν νέες καλές… ειδήσεις για τους παραγωγούς και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που όλο αυτό το διάστημα στέκονται στο πλευρό τους και τους υποστηρίζουν σε κάθε τους… επενδυτικό βήμα.
Οι αγρότες από την πλευρά τους ζητούν το εύλογο. Να συμπιεστεί έτι περαιτέρω το συγκεκριμένο ποσό, ωστόσο πρέπει να θεωρούν ήδη τους εαυτούς τους ευνοημένους, καθώς οι ιδιώτες καλούνται να καταβάλλουν ως εγγύηση για το κατοστάρι (100 KW), ένα ποσό της τάξης των 25.000 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι την καταβολή εγγύησης από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή στα φωτοβολταϊκά υπέρ της ΔΕΗ ως προϋπόθεση για την υπογραφή της προσφοράς σύνδεσης, θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως μέσο εξασφάλισης της επιχείρησης αλλά και απομάκρυνσης των «αεριτζήδων» και αφερέγγυων επενδυτών.
Στο επίκεντρό της δεν βρίσκονται μόνο οι αγρότες - επενδυτές αλλά όλοι όσοι κατέθεσαν αίτηση για φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν απαιτούν άδεια παραγωγής, αλλά αρκεί η κατάθεση του σχετικού φακέλου στη ΔΕΗ, δηλαδή από 500 KW και κάτω.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η καταβολή της εγγύησης, που το ύψος της δεν έχει καθοριστεί ακόμα, θα είναι υποχρεωτική μετά την έγκριση της αίτησης και την έκδοση των όρων σύνδεσης και προτού υπογραφεί η προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο και, φυσικά, να μπορέσει να πάρει ο επενδυτής το αναγκαίο δάνειο από την τράπεζα.
«Πως είναι δυνατόν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αγρότης ή μη που μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τραπεζική πηγή ή να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους για μια επένδυση, ύψους 300.000 ευρώ περίπου, που απαιτείται για το φ/β σύστημα των 100 KW, να δυσκολεύεται ή να μην μπορεί να ανταποκριθεί, όταν καλείται να πληρώσει ένα τέτοιο ποσό (15.000 ευρώ) ως εγγύηση;», αναρωτιέται εύλογα άνθρωπος που κατέχει τα αγροτικά, προς επίρρωση όσων υποστηρίζουν ότι το μέτρο της εγγύησης τίθεται, για να αποτρέψει όσο δυνατόν περισσότερους «αεριτζήδες», ν’ ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: