Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πως χορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ από 1ης Ιανουαρίου


Μέσω ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα χρήματά τους οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το νέο καθεστώς καταβολής των συντάξεων έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.3863/2010) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δίνει τη δυνατότητα στο δικαιούχο να επιλέξει ο ίδιος τον πιστωτικό φορέα στον οποίο θα εμπιστευτεί τη διακίνηση της σύνταξής του.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 40 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπει ότι από το νέο έτος η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ.
Ο δικαιούχος θα διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος το τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του- σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα όπου το προνόμιο αυτό είχαν μόνο τα ΕΛΤΑ και, κατ’ επέκταση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι που σημαίνει ότι το «παιχνίδι» ανοίγει πλέον και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του συνταξιούχου.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνταξιούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη της σύνταξής του, όπως και από την σχετική γραφειοκρατία.
Τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος...
Η υπαγωγή στο νέο καθεστώς γίνεται μέσω των εντύπων (απογραφικό δελτίο και σχετικά έντυπα) τα οποία έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν άμεσα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας της απογραφής των συνταξιούχων. Τυπικά, μάλιστα, η απογραφή ξεκίνησε από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Μέχρι την ημερομηνία αυτή ο συνταξιούχος του ΟΓΑ θα πρέπει να έχει δηλώσει τον φορέα μέσω του οποίου επιθυμεί να λαμβάνει τη σύνταξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: