Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

H Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτά...


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Θέμα: Αναπληρωτές ΕΣΠΑ

Επαναφέρουμε το ζήτημα της κατάστασης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που πληρώνονται με το ΕΣΠΑ καθώς αποδεικνύεται ότι η απάντηση της κ Χριστοφιλοπούλου στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 12 Οκτώβρη 2010 ήταν ψευδής. Συγκεκριμένα η κ. Υφυπουργός είπε:
«Η μόνη διαφορά τους είναι ότι αντί να προσλαμβάνονται από τις διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επειδή πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, προσλαμβάνονται από την ειδική υπηρεσία εφαρμογής. Αυτή είναι η μόνη διαφορά[…] Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι προσλαμβάνονται από την ειδική υπηρεσία εφαρμογής, έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όπως ακριβώς όλοι οι συνάδελφοί τους αναπληρωτές. Επίσης, θα πληρωθούν άμεσα. Δεν θα χρονοτριβήσει η πληρωμή τους και δεσμεύομαι γι' αυτό».
Όμως, από τη σύμβαση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Νοέμβρη, γίνεται φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν με προγράμματα ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του "νέου" σχολείου, καλούνται να υπογράψουν σύμβαση εργασιακού μεσαίωνα, που τους μετατρέπει σε ημερομίσθιους με χαρακτηριστικά ωρομισθίων, αφού:
Θα πληρώνονται μόνο τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου.
Η πληρωμή τους θα γίνεται όποτε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη χρονοβόρα διαδικασία.
Δεν αναγράφεται στη σύμβαση το ποσό μισθού ή ημερομισθίου που θα παίρνουν.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεται να πάρει πίσω τη σύμβαση αυτή και να εντάξει τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στην ίδια κατηγορία με όλους τους άλλους αναπληρωτές, διασφαλίζοντας τα ίδια εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
Προτίθεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για τη μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

Ο βουλευτής
Γιώργος Μαυρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: