Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μήνυμα για την 25η ΝΟΕΜΒΡΗ από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ( μέλος της ΟΓΕ) : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Έχει οριστεί η 25η του Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Αν Παγκόσμια χρειαζόμαστε «τέτοιες» ημέρες, σημαίνει ότι η ανισοτιμία και η καταπίεση όχι μόνο των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας καλά κρατεί!!
Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτοι, πιο εύκολοι στόχοι βίας και κακοποίησης . Ιδιαίτερα σε συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης που οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες ζούμε, η αναδουλειά, τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα φέρνουν γκρίνια
Πολλών μορφών βίας υφίστανται οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί τι άλλο είναι η ανεργία και η απειλή της, οι απολύσεις στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, που θύματα έχουν ακόμα και εγκύους, τα συμφωνητικά με τα οποία η εργοδοσία δεσμεύει τις εργαζόμενες να μη δημιουργήσουν οικογένεια, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης και η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανάπηρο ή ανήλικο παιδί.
Αν δεν μπει στο προβληματισμό μας ολόκληρη η διάσταση του κοινωνικού φαινομένου της βίας, αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια μορφή φυλετικής καταπίεσης που είναι άρρηκτα δεμένη με την ταξική κοινωνία, τότε αποκρύπτουμε εσκεμμένα την ουσία του προβλήματος.
Αν προσπερνάμε το γεγονός ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα σε μια ταξική κοινωνία, καθιστούν την γυναίκα β' κατηγορίας πολίτη, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, δέσμια σε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις παθογόνες για την ίδια και τα παιδιά της, αφού δεν της εξασφαλίζει τους όρους κοινωνικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και το επικεντρώνουμε μόνο στη φυλετική του διάσταση, λέμε την μισή αλήθεια με στόχο να κρύψουμε την ευθύνη του συστήματος.
Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι οι γυναίκες να στηριχθούν στη δύναμή τους, να οργανωθούν, να παλέψουν μαζί με την κοινωνική συμμαχία που έχει δημιουργηθεί από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την Επιτροπή Αγώνα Μαθητών , τον Σύλλογο Γυναικών Επαρχίας Λιβαδειάς και να διεκδικήσουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα υπερασπίζεται κατακτήσεις και δικαιώματα, θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, θα ανοίξει το δρόμο για την ουσιαστική ισοτιμία και απελευθέρωσή των γυναικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: