Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Eφαρμογή του μητρώου εμπόρων- εισαγωγέων κρέατος και κρεοπωλών


Με το διττό στόχο της πάταξης του «παραεμπορίου» κρέατος και της ευρέως διαδεδομένης πρακτικής των «ελληνοποιήσεων» κτηνοτροφικών προϊόντων, η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη προχωρά στην εφαρμογή του μητρώου εμπόρων- εισαγωγέων κρέατος και κρεοπωλών (λιανική πώληση).
Σύμφωνα με εντολή που έδωσε στον ΕΛΟΓΑΚ αναρτάται από σήμερα στο διαδίκτυο η λίστα με τους 1099 εμπόρους κρέατος και 6.171 κρεοπώλες που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας, καταβάλλουν την ειδική εισφορά του 0,20 % στην ανά κιλό αξία των ειδών κρέατος (εγχώριων και εισαγομένων) υπέρ του ΕΛΟΓΑΚ και υπόκεινται στους νομοθετημένους ελέγχους. Δηλαδή, όλους εκείνους που διαθέτουν γραφεία - έδρες επιχειρήσεων ή κρεοπωλεία και εκδίδουν νόμιμα παραστατικά. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο έγκυρο και ουσιαστικό Μητρώο εμπόρων- εισαγωγέων κρέατος και επιχειρήσεων λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπώλες).
Η παρέμβαση αυτή αποτελεί μια τομή στο κύκλωμα εμπορίας κρέατος με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου και των ελληνοποιήσεων, τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και κυρίως στην προστασία του Έλληνα καταναλωτή.
Για όσους εντοπιστούν από τους επισταμένους ελέγχους να προβαίνουν σε εμπορία κρέατος και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα-μητρώο του ΕΛΟΓΑΚ, η οφειλή θα τοκίζεται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο διάθεσης των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και θα βεβαιώνεται από τον ΕΛΟΓΑΚ στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) του οφειλέτη.
Το «Μητρώο Εμπόρων- Εισαγωγέων Κρέατος και Κρεοπωλών» περιλαμβάνει σε διακριτές κατηγορίες τους εμπόρους- εισαγωγείς κρέατος και τους κρεοπώλες- πρώτους αγοραστές κρέατος και είναι αναρτημένο στην αρχική σελίδα του διαδικτυακού τόπου του ΕΛΟΓΑΚ (http://www.elog.gr/) . Στις προβλεπόμενες κατηγορίες τα φυσικά και νομικά πρόσωπα εμφανίζονται ανά νομό άσκησης των δραστηριοτήτων τους και με αλφαβητική σειρά .
Η κ. Αποστολάκη δήλωσε ότι η επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (online) με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ. Έτσι θωρακίζεται ουσιαστικά η αγορά κρέατος από δραστηριότητες που κινούνται στο περιθώριο της έννομης τάξης και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Με την παρέμβαση αυτή εξασφαλίζεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παρατηρήσεις και ενστάσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.
Το έργο αυτό συγκαταλέγεται στο «οπλοστάσιο» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που πραγματοποιείται υπέρ της διαφανούς διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στον κρίσιμο τομέα της κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: