Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αναδιάρθρωση του μνημονίου άμεσα «βλέπει» ο Γιώργος Κασιμάτης



Την εκτίμηση ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Μνημονίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, διότι δεν θα επιτυγχάνεται κανένας στόχος του προϋπολογισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης μετά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με κλιμάκιο της Τρόικα. Στην συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, μεταξύ άλλων, και ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του ΕΠΒ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.

Ο κ. Κασιμάτης γνωστοποίησε ότι η συζήτηση με τους τεχνοκράτες της τρόικας περιστράφηκε γύρω από τρεις πυλώνες στους οποίους ζητήθηκε να εστιαστεί η οικονομία μας και οι οποίοι είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, η αναμόρφωση των δομών για ταχύτερη ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα και η έμφαση σε εθελούσιες εξόδους και μετατάξεις προσωπικού. «Όχι απολύσεις», διευκρίνισε ο κ. Κασιμάτης. Όπως είπε, οι τεχνοκράτες σημείωσαν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της καταναλωτικής ζήτησης που είχε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής και εξαγωγικής δράσης και γι` αυτό θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά κίνητρα.
Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι «πέρυσι δηλώναμε ότι θα αναγκαστούμε να φάμε τις σάρκες μας με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση. Φέτος δεν έχουν μείνει ούτε σάρκες».
«Η αναδουλειά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει ήδη όλη την αγορά με πτώση της ζήτησης στο 45%, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι 1% και κανένας δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε αυξήσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Ωστόσο όταν τις αυξήσεις τις επιβάλλει το ίδιο το κράτος μας ωθεί σε ένα δύσβατο μονοπάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος είπε επίσης ότι χωρίς να υπάρχει, ακόμα, σε βάθος γνώση του προϋπολογισμού, αυτό το οποίο διακρίνει είναι ότι «σύντομα θα πάμε σε αναθεώρηση του μνημονίου - εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 - διότι δεν θα επιτευχθεί κανένας από τους στόχους του προϋπολογισμού». Εξήγησε τέλος πως τη θέση αυτή τη βασίζει στην υστέρηση που παρουσιάζουν τα νούμερα του 2010.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: