Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μ. Χρυσοχοΐδης: Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για επιτάχυνση του ΕΣΠΑ


Στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η υλοποίηση των ώριμων έργων στην Περιφέρεια, προκειμένου «να φέρουμε το ΕΣΠΑ έναν χρόνο μπροστά», όπως είπε, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρευστότητας σημείωσε ότι «αν προσθέσουμε τα νέα Ταμεία καθώς και τα δάνεια που θα διοχετευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεωνπερίπου 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αγορά μέχρι και το 2011» και υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα έχουμε διοχετεύσει στην αγορά περίπου ένα δισ. ευρώ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την κρίση ως ευκαιρία «να δημιουργήσουμε στη χώρα μας μια νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξωστρέφειας, μιας επιθετικής και ανταγωνιστικής οικονομίας».
«Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο περιφερειακής σύγκλισης και ανάπτυξης μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο»,
υπογράμμισε και πρόσθεσε: «στηρίζουμε φανατικά την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία».
Αναφέρθηκε ακόμη στα νομοσχέδια που φέρνει το Υπουργείο στη Βουλή για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τη δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων, τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων.
Είναι καιρός να κάνουμε μια νέα αρχή, τόνισε, επισημαίνοντας ότι εάν διατηρήσουμε το ίδιο μοντέλο, το 2013 θα είμαστε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες και χωρίς προοπτική.
Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν γρήγοροι ρυθμοί στις προσπάθειες για ανάπτυξη και σημείωσαν ότι αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η εξεύρεση τρόπων για ισχυρότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες καθώς και η αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: