Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο του Ιερού Ναού «Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού – Παναγία η Σκριπού»
















Οι ιδρυτές Στάθης και Βαρβάρα Γιαννακίτσα ολοκλήρωσαν το όραμά τους και δημιούργησαν ένα ακόμη προορισμό για την πόλη του Ορχομενού

Οι οραματιστές ενός Λαογραφικού Μουσείου στην περιοχή του Δήμου Ορχομενού, ο Στάθης και η Βαρβάρα Γιαννακίτσα από τον Άγιο Σπυρίδωνα, ολοκλήρωσαν το ηθικό τους καθήκον και με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, «άνοιξαν της πόρτες» του νεοσύστατου χώρου με την ευχή «η προσπάθειά τους να βρει συνεχιστές»!. Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος της Σκριπούς π. Χαράλαμπος παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής αλλά και πολλών υποψηφίων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων της πόλης του Ορχομενού και ασφαλώς πολλών συγγενών τους, συγχωριανών τους και φίλων της παράδοσης.

Η «είδηση» της ημέρας ήταν πως οι ιδρυτές και συλλέκτες ουσιαστικά αυτής της συλλογής, δεν είχαν στόχο να δημιουργήσουν ένα ιδιωτικό μουσείο αλλά να προσφέρουν αυτή την προσπάθεια ετών στην ενορία της Σκριπούς, με την προοπτική να μετεσταγαστεί στο άμεσο μέλλον στον μουσειακό χώρο που προβλέπεται να δημιουργηθεί στα κελιά της ιστορικής εκκλησίας, σύμφωνα με τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου, η αποκατάσταση του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ και να συστήσουν τμήμα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Αμέσως μετά τον αγιασμό, τον λόγο πήρε ο κ. Στάθης Γιαννακίτσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Σεβαστέ πατέρα Χαράλαμπε, Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι, η περιοχή του Δήμου Ορχομενού είναι ένα Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι νεκρό παρελθόν. Είναι ένας ζωντανός χυμός από τον οποίο τρέφεται και βλασταίνει ο σύγχρονος πολιτισμός. Ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών και μετά από την επιτυχημένη έκθεσή που πραγματοποιήσαμε τον Ιανουάριο του 2004 στο εκκλησιαστικό γηροκομείο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» με τη βοήθεια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού, καταφέραμε ο θησαυρός αυτός της λαογραφικής μας παράδοσης να μην παραμένει άλλο κλεισμένος σε χαρτόκουτα και μπαούλα.
Χάρις στο αμείωτο ενδιαφέρον της συζύγου μου Βαρβάρας και του εφημέριου του Ιερού Ναού της Σκριπούς πατέρα Χαράλαμπου, ο υποφαινόμενος είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει την συλλογή αυτή στεγασμένη σε μια μόνη έκθεση.
Η θέα τους θα μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, θα μας πλημμυρίσει αναμνήσεις, άλλοι θα θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και να ανατρέξουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.
Όλα όσα θα δείτε σ` αυτή την έκθεση δεν ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς. Πρωτίστως ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά της περιοχής μας, σε όλους όσους μας δώρισαν αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια, σε όλους εμπιστεύθηκαν τον Στάθη και την Βαρβάρα Γιαννακίτσα για να συστήσουν αυτή την συλλογή.
Υποχρέωση μας πλέον είναι η συλλογή αυτή να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και να δωριθεί εξ` ολοκλήρου στην ενορία της Σκριπούς, προκειμένου – όταν με το καλό ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου στην ιστορική μας εκκλησία – να στεγαστούν οριστικά στο νέο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας που θα δημιουργηθεί στα κελιά της εκκλησίας της Παναγίας. Ολοκληρώνοντας είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στους υποστηρικτές και δωρητές μας. Ευχαριστώ από καρδι
άς τον εφημέριο π. Χαράλαμπο για την απεριόριστη συμπαράστασή του, τα μέλη της οικογένειάς μου, την οικογένεια του Ανδρέα Περλεπέ που μας παραχώρησε το οίκημα, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και τον Πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Υποψήφιο Δήμαρχο κ. Κώστα Ξηρογιάννη, τον δημοσιογράφο και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λάμπρο Ρόδη, τον τεχνίτη μαρμαρά κ. Νίκο Χριστοδούλου και πολλούς ακόμη ανώνυμους φίλους που υποστήριξαν το όραμά μας να συσταθεί ένα λαογραφικό μουσείο στον Ορχομενό. Τέλος, να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από εμάς τους δύο ιδρυτές αυτού του χώρου και να εμπλουτιστεί η συλλογή με άλλα, ακόμη πιο σπάνια, ακόμη πιο σπουδαία αντικείμενα, ρούχα, κοσμήματα και αρχεία της περιοχής μας, για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ένα ακόμη κίνητρο, μια ακόμη αφορμή να μπουν στον Ορχομενό και να γνωρίσουν την ιστορία του. Καλή ξενάγηση».




























Ας ακούσουμε και μερικά αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του κ. Στάθη Γιαννακίτσα …


* Η Λαογραφική Συλλογή στεγάζεται στο ισόγειο της οικείας Περλεπέ, στο αλσύλλιο, απέναντι από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ορχομενού. Θα είναι ανοικτά κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: