Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Άμεση στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων, ορεινού και ημιορεινού όγκου»


 Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση που συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών, ζητά στοχευμένη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων, ορεινού και ημιορεινού όγκου, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

Στην ερώτησή επισημαίνεται ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις των χειμερινών προορισμών, ιδιαίτερα εκείνες του ορεινού και ημιορεινού όγκου που επί δύο χρόνια είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, διατρέχουν τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας εξαιτίας των πρόσφατων επιδημιολογικών εξελίξεων και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου κύματος ακρίβειας σε βασικά αγαθά και ενέργεια, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τονίζεται επίσης, ότι όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο, οι κρατήσεις στην παρούσα φάση δείχνουν μια εύθραυστη ανάκαμψη. Για το δεκαπενθήμερο των εορτών, την κορύφωση δηλαδή της σεζόν, δείχνουν μέση πληρότητα της τάξης του 30%-35%, όταν την ίδια χρονική στιγμή το 2019 έδειχναν πληρότητα 70%. Αντίστοιχα, ενώ τα Σαββατοκύριακα  προ πανδημίας η μέση πληρότητα άγγιζε το 90%-95%, την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται στο 50%-60%.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί εάν η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τον χειμερινό τουρισμό και ζητείται η τόνωση της επισκεψιμότητας των εν λόγω τουριστικών προορισμών μέσω έγκαιρης έναρξης της αναγγελθείσας διαφημιστικής καμπάνιας για το εξωτερικό αλλά και ανάλογης καμπάνιας στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με γενναία στοχευμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και Τουρισμού για Όλους για το 2022. 

Επίσης, ζητείται από τους Υπουργούς να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις των τουριστικών φορέων, όπως τη συνέχιση του προγράμματος «Συν-εργασία» μέχρι τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την ενιαία ρύθμιση των προ πανδημίας οφειλών με αυτές που δημιουργήθηκαν, την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης για τα καταλύματα ορεινού όγκου και την επιδότηση για την αναβάθμιση των κτηρίων των επιχειρήσεων.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: