Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

«Όχι στη Βία – Ναι στη Ζωή» από την Π.Ε.Δ. και τη Θεματική Επιτροπή Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

 



Με μεγάλη αυτοδιοικητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, η ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ενίσχυση των σχετικών δομών των Δήμων», που διοργάνωσαν η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και η Θεματική Επιτροπή Ισότητας της Π.Ε.Δ., σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας κα Μαρία Συρεγγέλα, ενώ παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  κα Γιάννα Χορμόβα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης και πλήθος γυναικών αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Η Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κα Έλενα Βάκα, καλωσόρισε την εκδήλωση και κάλεσε όλες και όλους να ενωθούν και να δώσουν όλοι μαζί ένα ηχηρό αυτοδιοικητικό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

«H Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1981. 40 χρόνια αργότερα, η ημέρα αυτή φαντάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες,  δυστυχώς τα εγκλήματα και η άσκηση βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό και προκαλούν πραγματικό σοκ σε κάθε τοπική κοινωνία. Μόνο στην Ελλάδα το τελευταίο έτος, έχουν σημειωθεί 13 περιστατικά γυναικοκτονιών από κακοποιητικούς συντρόφους, συζύγους ή συγγενείς, που συγκλονίζουν κυριολεκτικά.

Σήμερα εδώ, το κάλεσμα, λόγω των υγειονομικών συνθηκών και του περιορισμένου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να παρευρεθούν, απευθύνεται στις αιρετές γυναίκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως πρωτοβουλία της Θεματικής Επιτροπής Ισότητας της Π.Ε.Δ., σηματοδοτώντας τον ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο, που μπορούν να έχουν οι Δήμοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων και στην παροχή προστασίας σε κάθε φοβισμένη, παρενοχλημένη και κακοποιημένη γυναίκα.

Η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ισότητας των Δήμων το 2019, ένα όργανο που η σύνθεσή του, είναι αντιπροσωπευτική και μεικτή, καθώς μετέχουν και εκπρόσωποι φορέων, όργανο που δεν καλείται μόνο να εκφράσει πολιτικές θέσεις, αλλά να εντάξει στον σχεδιασμό δράσεις, μέσα από τις οποίες οι Δήμοι θα λειτουργούν, πάντα στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων τους, αλλά και θα προβάλλουν και θα ενισχύουν τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας των φύλων στους δημότες.

Στον Δήμο Χαλκιδέων θέσαμε επικεφαλής της Επιτροπής αυτής έναν άνδρα, θέλοντας να συμβολίσουμε το γεγονός ότι η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι και αντρική υπόθεση. Άλλωστε υπάρχει και σχετική παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ, η «He for She», που προωθεί την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, την οποία η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, εδώ και περίπου 5 χρόνια στηρίζει και προωθεί.


Στη Στερεά Ελλάδα οι Δήμοι, στο σύνολό τους, έχουν συστήσει τις Επιτροπές αυτές κι επιπλέον έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να υιοθετήσουν ο κάθε ένας ξεχωριστά, δικό του σχέδιο δράσης. Αυτό το σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προαγωγή προστασίας και ασφάλειας, την ενίσχυση υπηρεσιών παιδείας, κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, είναι αυτό που θα αποτελέσει το αυτοδιοικητικό θεμέλιο για την προστασία κάθε γυναίκας από τη βία, με όποια μορφή κι αν είναι αυτή.

Κορωνίδα του σχεδίου αυτού είναι η συνέχιση της λειτουργίας και η ενίσχυση των δομών συμβουλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αυτή τη στιγμή λειτουργούν 3 δομές, με κύρια στόχευση την παροχή βοήθειας σε γυναίκες θύματα κακοποίησης, οι οποίες είναι:

ØΟ Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στη Λαμία

ØΤο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Χαλκίδα

ØΤο Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών στη Θήβα

Η Δημοτική Σύμβουλος Ορχομενού κα Έλενα Γεωργίου με την Υφυπουργό εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων κ.Μαρία Συρεγγέλα, στην Ημερίδα της Π.Ε.Δ  Στερεάς Ελλάδας
 και της θεματική Επιτροπή Ισότητας, με θέμα "Βία κατά των Γυναικών"



Πρέπει να αναζητηθούν Ευρωπαϊκά Προγράμματα και κονδύλια, ώστε να δημιουργηθούν συμβουλευτικά κέντρα και χώροι φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και σε άλλους Δήμους, με κύρια στόχευση να αυξηθεί ο αριθμός σε τουλάχιστον 1 δομή ανά έδρα Περιφερειακής Ενότητας.

Επιπρόσθετα, στις ήδη υπάρχουσες δομές:

·        να ενισχυθεί το επιστημονικό προσωπικό και ιδιαίτερα με έναν (1) Νομικό Σύμβουλο

·        να υπάρχει δυνατότητα παροχής βοήθειας και στήριξης και σε άντρες θύματα κακοποίησης

·        να οργανώνονται εβδομαδιαίως συναντήσεις και εκδηλώσεις κλειστού τύπου, όπου γυναίκες και άντρες θα μπορούν να εκφράσουν ανησυχίες και φόβους, σχετικά με διάφορα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, συζητώντας με εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, οι οποίοι θα παρέχουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη

Επιτρέψτε μου με την ιδιότητα της Δημάρχου να αναφερθώ στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων, το οποίο το 2011, ως αρμόδια Αντιδήμαρχος, μαζί με την τότε δημοτική αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ξεκινήσαμε με ελπίδες και σχεδιασμούς, που μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν, αλλά μας κάνουν υπερήφανους, καθώς πρόκειται για ένα Κέντρο, στο οποίο οι επιστημονικοί συνεργάτες παρέχουν αθόρυβα, όπως απαιτείται, σπουδαίο έργο σε όλη την Εύβοια.

Σήμερα, θα παρουσιαστεί συνοπτικά το έργο αυτό και είναι πραγματική τιμή για εμάς που έχουμε κοντά μας την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, η οποία είναι κοντά μας, όχι μόνο κατανοώντας τις ανάγκες, αλλά και δίνοντάς μας τις λύσεις, καθώς πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση, με τη δική της στήριξη, η συνέχιση της λειτουργία του Κέντρου αυτού μέχρι τις 30-9-2023.

Η Μαρία Συρεγγέλα, που ξέρω ότι είναι ταπεινή και δεν της αρέσουν οι φιλοφρονήσεις, πρέπει όμως να λέγονται και ιδιαίτερα μεταξύ ημών, των θερμικών εκπροσώπων, είναι μια γυναίκα αυτοδημιούργητη, με γνώσεις και εμπειρία ζωής, με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ανταπεξέλθει στους πολλούς και απαιτητικούς ρόλους, που η ίδια η κοινωνία της επιβάλλει. Σε ευχαριστούμε Υπουργέ που είσαι κοντά μας, ανθρώπινη και ουσιαστική, όπως σε γνωρίζω από τότε που ήμασταν παιδιά.

Ευχαριστώ το Προεδρείο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, που αγκάλιασε την ιδέα μας και στήριξε την εκδήλωση αυτή, και βεβαίως ευχαριστώ όλες και όλους εσάς που είστε σήμερα κοντά μας, κυρίως εσάς που ήρθατε από πιο μακρυά, και σας καλώ α δώσουμε μαζί ένα ηχηρό αυτοδιοικητικό μήνυμα, λέγοντας όχι στη βία, ναι στη ζωή.», ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο της επίσημης ενημερωτικής καμπάνιας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Λέξεις μαχαίρια» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

                                                                                                                                       Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                   Δήμου Χαλκιδέων

Δεν υπάρχουν σχόλια: