Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών»

 


Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του σχεδίου είναι η ενσωμάτωση και ενοποίηση όλων των πολιτικών προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά από φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Πρόκειται για μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει θεμέλιο λίθο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών! Η προστασία ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση τη πολιτείας! Είναι μια παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Καταργεί ανισότητες, τονώνει τη συνοχή της κοινωνίας. Είναι εθνική προτεραιότητα με την οποία πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις κοινοβουλίου», είπε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή. « θα σημειώσω ότι οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν δομές και λειτουργίες. Δημιουργείται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων! Καταγράφοντας κάθε περιστατικό θα κοινοποιεί σε υπηρεσίες για να συντονίζονται. Επίσης, το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης θα διευκολύνει τον εντοπισμό και παρακολούθηση περιστατικών! Θα αποτρέπει τη παρουσία ατόμων με βεβαρυμμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους! Καθώς όσοι ασχολούνται με παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας. Είναι δυσεξήγητο πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ως πολιτεία ποιοι ασχολούνται με παιδιά πχ στην άθληση και αν στο παρελθόν έχουν συμπεριφορές που τους καθιστά εν δυνάμει ύποπτους. Είναι υποχρέωση όλων των φορέων να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας με ανάλογη κατάρτιση για να διαβιβάζει αμέσως καταγγελίες στις αρχές και αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αυστηροποιεί τις ποινές για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά των παιδιών.

«Καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει αν δεν τη διαπεράσει τη κοινωνία. Η εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη και θα επιδιώξει να μας ενεργοποιήσει όλους, τους ενήλικες που πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να εντοπίζουν συμπεριφορές και να έχουν θάρρος να σπάσουν το τοίχος της σιωπής σε πιο μικρές ειδικά κοινωνίες και να καταγγέλλουν! Και τα ίδια τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να έχουν θάρρος να μιλούν», είπε χαρακτηριστικά. Πηγή www.bigspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: