Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ : 25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 


Η φετινή μέρα μας βρίσκει πάλι μέσα σε συνθήκες έξαρσης πανδημίας η οποία διόγκωσε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και πολλαπλασίασε τις κακοποιήσεις των γυναικών. Ήδη φέτος μετράμε 13 γυναικοκτονίες, με κίνητρο που σχετίζεται πρωτίστως και ξεκάθαρα με το φύλο τους.

Η πανδημία της έμφυλης βίας δεν είναι νέα. Ακόμη και πριν την εξάπλωση του covid-19, τον τελευταίο χρόνο παγκοσμίως, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από τους οικείους συντρόφους τους.  Το lockdown όμως και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δυσκόλεψαν την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών σε υπηρεσίες υποστήριξης. Ταυτόχρονα υπηρεσίες καταργήθηκαν ενώ άλλες υπολειτουργούν.

Η βία λόγω φύλου εξακολουθεί και σήμερα, να αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντείνεται  από την  ανισότητα των φύλων, τον κοινωνικό έλεγχο, από άνδρες που θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες, άξιες «σωφρονισμού» ακόμα και μέσω της βίας. Διαιωνίζεται από την ανοχή της  κοινωνίας, δέσμιας πατριαρχικών αντιλήψεων.

Χρειάζεται να διανύσουμε δρόμο για την εξάλειψή των αιτιών που αναπαράγουν το φαινόμενο. Χρειάζεται προσπάθεια για να γκρεμιστούν τα στερεότυπα και τα «κακά παραδείγματα», για να σταματήσει το στιγματισμός του θύματος, όπως για να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα επεξεργάστηκε και κατέθεσε δεκαοχτώ (18) προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε περίοδο καραντίνας λόγω Covid 19, ώστε να μην μείνει καμιά γυναίκα μόνη μέσα στην πανδημία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει:

·       στην πλήρη εφαρμογή του ν.4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και του ν.4604/2019.

·       Στην κύρωση της Σύμβασης για τη βία και την παρενόχληση, 2019 (αριθ.190) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

·       Στη στελέχωση και εξειδίκευση όλων των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό για την σταθερή αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

·       Στη  συνέχεια της  δίωξης  των δραστών.

·       Στην επαναλαμβανόμενη και συνεχή δωρεάν προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων ενημέρωσης των γυναικών και του ευρύ κοινού για τις κοινωνικές δομές  που παρέχουν βοήθεια (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας).

Σήμερα, στη μνήμη όλων εκείνων των γυναικών που υπήρξαν θύματα βίας, λόγω του φύλου τους, συνεχίζουμε τον αγώνα για την εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας, του σεξισμού και της πατριαρχίας. Συνεχίζουμε για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας με ουσιαστική ισότητα, αποδοχή του διαφορετικού και σεβασμό μεταξύ των φύλων. Μιας κοινωνίας που λειτουργεί εκτός του πλαισίου του αγοραίου καπιταλισμού, του σεξισμού και της αποκτήνωσης που καθημερινά «ξερνούν» τα ΜΜΕ.

Με συναίσθηση του συλλογικού μας  χρέους  να μην αφήσουμε καμιά γυναίκα μόνη στην τύχη της, ενώνουμε τις δυνάμεις και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Ταυτόχρονα παροτρύνουμε την κοινωνία να πάψει την ανοχή της, να σταθεί αλληλέγγυα σε κάθε γυναίκα και να αντιδράσει.

Η μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών είναι διαρκής και μας αφορά όλους και όλες.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΚΟΙΝ. ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: