Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών



Είναι πολλές.
Δυστυχώς, είναι πολλές οι ταλαιπωρημένες και κακοποιημένες γυναίκες, παγκοσμίως.
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1981 ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση, την επούλωση στερεοτυπικών παθογενειών και την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμη και στον δυτικό κόσμο, παρατηρούμε ότι πάρα την τεχνολογική και πολιτιστική εξέλιξη, παρά τις νίκες και την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνική πυραμίδα, η βία απέναντί τους δεν έχει εξαλειφθεί.
Η έλλειψη σεβασμού, οι άνισες σχέσεις, η υποτίμηση της γυναίκας ως υποδεέστερο κι αδύναμο ον, είναι ίσως ορισμένες από τις βασικές αιτίες γέννησης της έμφυλης βίας, και είναι βέβαιο πως η δημιουργία παγκόσμιων ημερών, δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπιστεί αυτό το ακραίο κοινωνικό φαινόμενο.
Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, ψηφιακή παρενόχληση, γυναικοκτόνια, σωματεμπόρια, γάμος παιδιών, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων.
Δεν είναι απλά λέξεις, είναι η βάναυση πλευρά που αντιμετωπίζουν καθημερινά κι ίσως αθέατα γυναίκες, δίπλα μας.
Στην χώρα μας μετράμε ήδη 13 γυναικοκτονίες εντός του 2021!
Μίλα!!!
Για να γίνει η αρχή.
Για να σπάσει το απόστημα.
Όμως και πάλι αυτό δεν αρκεί. Κι εδώ έρχεται η ευθύνη της κοινωνίας και της πολιτείας. Η ευθύνη του ατόμου να νοιάζεται για την/τον διπλανή/ό του και κυρίως η ευθύνη της πολιτείας να εγγυηθεί πως η φωνή της κακοποιημένης γυναίκας θα εισακουστεί και με θεσμικό τρόπο θα μπορεί να προστατευθεί απόλυτα.
Είμαστε δίπλα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: