Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

«Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821» - Επετειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας


Ποια ήταν η προσφορά της Θήβας στην Επανάσταση του 1821; Ποια ήταν η συμβολή των Θηβαίων πολεμιστών στην έκβαση του Αγώνα και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό;

Σε αυτή την όχι και τόσο γνωστή πτυχή της Ιστορίας επικεντρώνεται η εκδήλωση με θέμα «Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821-1829: Συμβολή στην ιστορική μνήμη», που διοργανώνει ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας(ΔΟΘ) αυτή την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Βοιωτίας.

Κεντρικοί ομιλητές:

- Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

- Νίκος Τρικαλίτης, δημοσιογράφος – ερευνητής

- Κωνσταντίνος Τρικαλίτης, θεολόγος – ιστορικός

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα τιμηθούν οι δήμαρχοι των πόλεων  που βοήθησαν τη Θήβα κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Αγώνα και εκείνων των πόλεων στις οποίες βρήκαν καταφύγιο οι Θηβαίοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παράλληλα, θα γίνει τιμητική αναφορά στους απογόνους αγωνιστών της Θήβας και απογόνους σημαντικών προσωπικοτήτων της πόλης, όπως ο Θηβαίος ζωγράφος, Θεόδωρος Βρυζάκης.

«Στις ένδοξες σελίδες της Επανάστασης του 1821 σπανίως υπάρχει ειδική αναφορά στη Θήβα, στη συμβολή των Θηβαίων σε ιστορικά γεγονότα καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του Αγώνα ή την τύχη των άμαχων προγόνων μας που, διωγμένοι από τους Τούρκους, αναζήτησαν άλλες πατρίδες. Σήμερα, 200 χρόνια μετά, συμπληρώνουμε αυτό το κεφάλαιο στην ιστορική διαδρομή της πόλης μας, αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές», δήλωσε ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.

Η είσοδος στο χώρο θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: