Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Πέθανε ο Βοιωτός καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας - Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

 


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας. Ο άνθρωπος που, όπως λένε οι συνάδελφοί του, θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία.

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της "Nominating Committee", επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Είχε δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς, έκανε δεκάδες διαλέξεις, συνέταξε ερευνητικά άρθρα και ελληνικά σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία», διευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών από το 2000, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του ήταν πολλές όπως: Ακτουάριος - Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον δήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: