Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Πρόσκληση στην αναβίωση του εθίμου "Βάρβαρα" 2021 από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας


 Για 17η χρονιά, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, αναβιώνει στον Συνοικισμό, το έθιμο που οι Μικρασιάτες έφεραν από την αγαπημένη πατρίδα, τα «Βάρβαρα», που συνδέονται με τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, τη βοήθεια της οποίας ζητούσαν, για να γλιτώνουν από τις μολυσματικές ασθένειες της εποχής.

Η αναβίωση του Μικρασιατικού εθίμου θα γίνει ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 στις 6 το απόγευμα στη πλατεία του Συνοικισμού.
Η φωτιά θα ανάψει από νωρίς το μεσημέρι. Στο καζάνι, τα μέλη της Ένωσης θα βράσουν το σιτάρι, θα προσθέσουν φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, σταφίδες, ζάχαρη και καβουρντισμένο σουσάμι και στο τέλος θα προσθέσουν αμύγδαλα και καρύδια, καθώς και λίγο καβουρντισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός. Πριν σερβίρουν θα βάλουν και κανέλα για άρωμα…
Στις 6 το απόγευμα όσοι παραβρεθούν, θα δοκιμάσουν τα «βάρβαρα», λουκουμάδες και άλλα παραδοσιακά Μικρασιάτικα γλυκά και εδέσματα που θα προσφέρουν οι γυναίκες της Ένωσης. 

Το έθιμο


Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό.
Προς τιμήν της, οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν «Βαρβάρα» ή «Βάρβαρα».
Έτσι, την παραμονή της γιορτής της - στις 3 Δεκεμβρίου - οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη «βαρβάρα», βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικα μυρωδικά, όπως η κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο «Βάρβαρα» και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο.
Στη «Βάρβαρα» απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.
Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας θα συνοδεύσει φυσικά την αναβίωση του εθίμου με Μικρασιάτικα τραγούδια όπως το συνήθιζαν στην πατρίδα, με την ευχή "Μέλι και γάλα στη στράτα όλων μας" και με την ελπίδα να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.

Πληροφορίες από το προφίλ της Ένωσης στην σελίδα μας στο Facebook: Ένωση Μικρασιατών Θήβας.


Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: