Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Σίμος Κεδίκογλου: Ευχαριστώ τον ΕΛΓΑ για την άμεση ανταπόκριση στην επανεκτίμηση των καταστροφών στη Βόρεια Εύβοια

 


Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας θα αποζημιωθούν σε όλη την έκταση των ζημιών που υπέστησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, έπειτα από σχετικό αίτημα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Ο ΥφΑΑΤ και βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξαντλήσει τις δυνατότητες τις οποίες παρέχει ο Κανονισμός Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και η σχετική Νομοθεσία, κατόπιν της ανακοίνωσης των πορισμάτων για την πληρωμή αποζημιώσεων των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο στην Β. Εύβοια.  

Η διαδικασία αυτή, που αποφασίστηκε άμεσα από τον κ. Λυκουρέντζο (με την ενεργοποίηση του άρθρου 17, παρ. 1 του Κανονισμού Ασφαλίσεων του Οργανισμού), θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τη ΔΑΟΚ Ευβοίας και θα επιτρέψει την αναθεώρηση των πορισμάτων προκειμένου  να ολοκληρωθεί με ακρίβεια το εκτιμητικό έργο των συνεργείων του ΕΛΓΑ.

 Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ:

«Είναι επιβεβλημένη αυτή η διαδικασία κατόπιν της αξιολόγησης των συνθηκών οι οποίες επικράτησαν τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πύρινης λαίλαπας όσο και των συνεπειών της συμφοράς διότι επλήγησαν η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στην Εύβοια, κτηνοτροφία η οποία αναπτύσσεται γενικότερα κάτω από δυσχερείς συνθήκες και η μελισσοκομία η οποία αντιθέτως αξιοποιεί τις εξαιρετικές συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι προφανές ότι κατά τη διαδικασία της σύνταξης των πορισμάτων δεν έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη από τους εκτιμητές οι πρωτοφανείς συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στην περιοχή, οι πρωτόγνωρες δραματικές κοινωνικές συνέπειες οι οποίες επακολουθήσαν, η αδιαμφισβήτητη αδυναμία να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα παραστατικά και να εντοπιστούν όλα τα καμένα ζώα ή μελισσοσμήνη και κυψέλες τόσο λόγω του ανάγλυφου όσο και του γεγονότος ότι τα περισσότερα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και συνεπώς είναι εξαιρετικά δυσχερής η αποτύπωση της πραγματικής ζημίας των κτηνοτρόφων σύμφωνα με τα ζητούμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Κατόπιν όλων αυτών σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ καταλήξαμε στο να ακολουθήσουμε τη διαδικασία την οποία σήμερα σας παρουσιάζουμε. 

Είναι βέβαιο ότι η διαδικασία αυτή ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του ΕΛΓΑ, διότι είναι επιθυμία της Διοικήσεως του να μην υπάρξει καμίας μορφής αδικία ή παράλειψη στην ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου των απωλειών ζωικού κεφαλαίου αλλά κυρίως είναι βούληση της Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, των Υφυπουργών αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταβληθούν αποζημιώσεις στην πραγματική τους έκταση και στο πραγματικό τίμημα το οποίο δικαιούνται οι πληγέντες κτηνοτρόφοι μας. Επιθυμούμε βεβαίως, να σταθούμε δίπλα τους στο νέο ξεκίνημα το οποίο θα επιχειρήσουν, με την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου των κοπαδιών τους και την ανάπτυξη νέας μελισσοκομικής δραστηριότητος».

 

Κατόπιν των παραπάνω, ο ΥφΑΑΤ εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον ΕΛΓΑ «για την άμεση ανταπόκριση στην επανεκτίμηση των καταστροφών στη Βόρεια Εύβοια».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: