Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Πρέπει να τηρηθεί το κριτήριο της αναλογικότητας για τους νέους δήμους τονίζει ο Β. Τόγιας


Με αγωνία αναμένουν οι αυτοδιοικητικοί αλλά και οι τοπικές κοινωνίες τους χάρτες με τα όρια των νέων διευρυμένων δήμων που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο του «Καλλικράτη» θα δημοσιοποιηθεί μετά την Κυριακή του Θωμά, ώστε να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφισθεί έως τα μέσα Μαΐου. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται σειρά επαφών του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Ραγκούση με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις. Όσον αφορά τη Βοιωτία όπως σημείωσε μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας και στον Θανάση Μερτζάνη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Τόγιας στο πλαίσιο της διαβούλευσης αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση.
Αναφερόμενος στο σενάριο που θέλει 7 δήμους στη Φθιώτιδα, 8 στην Εύβοια, 4 δήμους στην Ευρυτανία, 4 στη Φωκίδα αλλά και μόλις 4 δήμους στη Βοιωτία που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με τους άλλους δύο νομούς ο κ. Τόγιας μεταξύ άλλων σημειώνει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σαφώς δεν τηρείται το κριτήριο της αναλογικότητας.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα γίνουν τέτοια λάθη, όταν μιλάμε για αναλογικότητα επειδή η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την χώρα όλες οι περιοχές πρέπει ν έχουν ίδια μεταχείρισης εκτός από τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Δεν πρέπει να γίνει λάθη που να εξομοιώνουν διαφορετικές περιοχές. Δεν θα γίνουν πασαλείμματα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Για την Βοιωτία υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετές «χρυσές τομές» που μπορούν να βρεθούν βάση πάντα της αναλογικότητας.
«Ο όποιος αριθμός για τους δήμους ακουστεί θα συζητηθεί από την στιγμή που το σχέδιο δίνεται για διαβούλευση. Θα δούμε τους χάρτες πανελλαδικά και τι προτείνεται για κάθε νομό και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο». Σχετικά με την πιθανότητα «αντάρτικων ψηφοδελτίων» φαινόμενο όχι σπάνιο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορους δήμους o κ. Τόγιας τόνισε ότι η καλύτερη μέθοδος να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά είναι η σωστή οργάνωση και οι επιλογές καθώς επίσης και η δημοκρατική συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Πηγή http://www.diavima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: