Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Το 2012 ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών


Το 2012, με νέο πλαίσιο, θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός, βασική προϋπόθεση για το διορισμό σε θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή την πρόσληψη αναπληρωτών, όπου προκύπτουν κενά, πέραν του προβλεπόμενου τίτλου σπουδών θα είναι και η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά την εξασφάλιση πιστοποιητικού παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας.
Καθιερώνεται ακόμη τελικός πίνακας κατάταξης εκπαιδευτικών που θα αναμορφώνεται μετά από κάθε διαγωνισμό, καθώς και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση από τους σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τους διευθυντές διθέσιων σχολικών μονάδων.
Στα νέα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται η γνώση του αντικειμένου του υποψηφίου προς άσκηση έργου, η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψηφίου και η συμβολή του στο εκπαιδευτικό έργο από τις θέσεις που είχε υπηρετήσει με βάση αξιολογικές εκθέσεις.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός έκανε λόγο για δραστική μείωση των αποσπάσεων, ενώ αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων από το Σεπτέμβριο, αφού θα προσληφθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί, μίλησε για «μεγάλο στοίχημα».
Όπως είπε, «θα δουλέψουν σωστά τα σχολεία, αξιοποιώντας το ωράριο των εκπαιδευτικών» και θα αντιμετωπισθεί η υπεραριθμία. Κάθε σχολείο θα έχει την «κάρτα» του, ενω καθιερώνεται η αυτοαξιολόγηση του σχολείου στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Παρά τις αντιδράσεις αρκετών εκπαιδευτικών η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε στη διετή δόκιμη θητεία εκπαιδευτικών και το θεσμό του μέντορα κάθε εκπαιδευτικού. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία, δεν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά οι προς πρόσληψη εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας. Συγχρόνως καταργείται η δυνατότητα απόλυσης 33% των εκπαιδευτικών των οποίων η σύμβαση μετατρεπόταν στον 6ο χρόνο σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου από το 2ο έτος και όχι από το 6ο, όπως γινόταν έως τώρα, ενώ είναι δυνατή η καταγγελία, από τον εργοδότη, μιας σύμβασης τον χρόνο, ανά ιδιωτική μονάδα, για να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο προγραμματισμός.
Παράλληλα, τα λεγόμενα Κολέγια, μετονομάζονται σε «Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης». Για τη βάση του 10, η οποία καταργείται, η υπουργός έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα του μέτρου, όσο χρονικό διάστημα εφαρμοζόταν.
Σχετικά με τα Πανεπιστήμια, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από 30 σε 15, καθώς και σειρά τροποποιήσεων σε σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας των ΑΕΙ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: