Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου


Άφιξη φορτίου 140.000m3 ΥΦΑ από το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- MOTOR OIL
Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η MOTOR OIL ενημερώνουν για την άφιξη του πλοίου «Μethane Nile Eagle», το οποίο θα εκφορτώσει, για λογαριασμό των δύο εταιρειών, 140.000m3 Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, στον τερματικό σταθμό του ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Προμηθευτής του φορτίου είναι η διεθνούς φήμης ενεργειακή εταιρεία, British Gas (BG) και χώρα προελεύσεως η Γουϊνέα του Ισημερινού της Κεντρικής Αφρικής.

Η εκφόρτωση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 Μαΐου 2010. Από το φορτίο αυτό, 20.000m3 θα παραλάβει η MOTOR OIL, 70.000m3 η Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ενώ με κοινή απόφαση των δύο Ομίλων έγινε δεκτή η πρόταση της ΔΕΠΑ, να της παραχωρηθούν 50.000 m3 στους ίδιους προνομιακούς όρους με αυτούς που ισχύουν για τους αρχικούς αγοραστές.
Μετά από προσπάθειες μηνών, οι ενέργειες του επιχειρηματικού σχήματος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- MOTOR OIL δικαιώνονται, καθώς με την άφιξη του πρώτου ιδιωτικού φορτίου φυσικού αερίου, ανοίγει οριστικά η αγορά του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα. Την απελευθέρωση της αγοράς σφράγισε το ΥΠΕΚΑ με την έγκριση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ, που προβλέπει την ίση μεταχείριση όλων των χρηστών του ΕΣΦΑ, την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στο δίκτυο, αλλά και την επιλογή προμηθευτή φυσικού αερίου από προμηθευτές εντός και εκτός Ελλάδος. Η απελευθέρωση της αγοράς του Φυσικού Αερίου, εκτός της συνεισφοράς στη βελτίωση των βιομηχανικών κοστολογίων των μεγάλων μονάδων, Αλουμίνιον της Ελλάδος και MOTOR OIL, αναμένεται να ασκήσει καθοδική πίεση και στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος με προφανείς ωφέλειες για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την Ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: