Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ζητούν να κόψουμε δύο μισθούς...


Τα πρώτα σκληρά δείγματα γραφής έδωσαν ΔΝΤ και Ε.Ε. σε σχέση με τις αξιώσεις που έχουν από τη χώρα μας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με τον υπουργό, μάς υποδεικνύουν κατάργηση και του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης μείωση του κατώτατου μισθού (σήμερα είναι στα 780 ευρώ) και αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων.
O κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει μονόδρομο την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις ακόμη και για στελέχη της κυβέρνησης, λέγοντας πως επικρατούσε αμφισημία και έλλειψη προσήλωσης στη στοχοθεσία της χώρας. Κύριε υπουργέ, τελικώς η κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Ηταν μονόδρομος;
Η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν προσφυγή διάσωσης της πατρίδας. Η συνεπής εφαρμογή του μηχανισμού όπως και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και όλων των πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ελλάδας.
Πολλοί, ακόμη και από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι δαιμονοποιήθηκε ο μηχανισμός και χάθηκε πολύτιμος χρόνος... Στην αρχή, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, επιχειρήθηκε από πολιτικούς και δημοσιογράφους να δαιμονοποιηθεί η επιτήρηση της Ε.Ε., που βασιζόταν και ρυθμιζόταν από τη Συνθήκη της Ε.Ε. Πολλοί μιλούσαν υποτιμητικά ή και εχθρικά για την επιτήρηση, άλλοι δεν την έπαιρναν στα σοβαρά και πάντως επικρατούσε αμφισημία και διαπιστωνόταν έλλειψη προσήλωσης στη στοχοθεσία που είχε ανάγκη η χώρα.
Η δυνατότητα να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς, δυστυχώς χάθηκε. Τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στις 25 Μαρτίου από την Ε.Ε. Μηχανισμός κατά τα 2/3 ευρωπαϊκός και κατά το 1/3 του ΔΝΤ. Η λειτουργία αυτού του μηχανισμού και η εκ μέρους μας εφαρμογή όλων των υποχρεώσεών μας πρέπει να γίνει με όρους σωτηρίας της πατρίδας και κυρίως εμείς που έχουμε κυβερνητική ευθύνη πρέπει να αγωνιστούμε με αυταπάρνηση. Προσωπικώς δεν μπορώ να δω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αν χαθεί και αυτή η δυνατότητα. Χωρίς να κινδυνολογώ, πιστεύω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία.
Εσείς πάντως σε αυτή την κατεύθυνση έχετε μιλήσει από την αρχή της κυβερνητικής θητείας...
Ναι, γιατί είχα συνείδηση των προβλημάτων ήδη από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Θέλω να μου επιτρέψετε να μνημονεύσω δύο φράσεις από ομιλία μου στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2008: «Η χώρα θα χρειαστεί χρήματα και δεν θα τα βρίσκει. Δεν θα τα βρίσκει γιατί δεν θα μπορεί να δανειστεί, δεδομένου ότι θα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Και ενδεχομένως αν δανειστεί- χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ- στην πορεία θα υποστούμε μορφές επιτροπείας».
Αυτές τις ημέρες η Ε.Ε. αξιολογεί και τους άξονες των προτάσεών σας για το Ασφαλιστικό. Πιστεύετε ότι θα περάσετε το τεστ της Ευρώπης;
Ναι. Το ασφαλιστικό σύστημα που οργανώνουμε ανταποκρίνεται στα κριτήρια της Ε.Ε. και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το ΕCΟFΙΝ με την απόφασή του, της 16ης Φεβρουαρίου. Επειδή κάποιοι μάς κατηγορούν αδίκως ότι οι Βρυξέλλες μάς υπαγορεύουν λύσεις, τους παρακαλώ να διαβάσουν τις προτάσεις μου στον Κοινωνικό Διάλογο για το Ασφαλιστικό, της 8ης Δεκεμβρίου 2009, όπου εισηγήθηκα τα όσα κάνουμε σήμερα. Η σύμπτωση με την Ε.Ε. προκύπτει, γιατί τα ευρωπαϊκά πρότυπα επίλυσης του Ασφαλιστικού είναι μόνο 2 ή έστω 2,5!!!
Δεν ανακαλύψαμε, λοιπόν, τον ηλεκτρισμό, αλλά συναρμολογήσαμε ένα νέο σύστημα με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους. Ζήτησα από τον κ. Πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό να το παρουσιάσω το συντομότερο δυνατό σε επίσημη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: