Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στα χωριά θα μείνουν μόνο τα ονόματα!


Σύμφωνα με την ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα πέρα και πάνω από τον «μαγικό αριθμό» των Δήμων στη Βοιωτία.

Μπορεί το μεγαλύτερο – ίσως και σκοπίμως- ενδιαφέρον να συγκεντρώνει ο χωροταξικός σχεδιασμός του Καλλικράτη και οι αυτοδιοικητικοί να κρέμονται κυριολεκτικά από τα … χείλη του Γιάννη Ραγκούση, όμως, οι παρατηρήσεις που ακούστηκαν και αποτυπώθηκαν εν τέλει στο γραπτό κείμενο της πρότασης της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα στις 3 Μαϊου, κακά τα ψέματα, αποκαλύπτουν «θεσμικά κενά», με κυριότερο την κατάργηση κάθε έννοιας που μέχρι σήμερα συνέθετε έναν Καποδιστριακό Δήμο! Μ` άλλα λόγια, ο Καλλικράτης έρχεται αποφασιστικά όχι να συνεχίσει, αλλά να χτίσει πάνω στα ερείπια του σχεδίου Καποδίστριας!


Οι περισσότεροι Δήμαρχοι, πάντως, το πρωί στο προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Ν. Βοιωτίας, πήγαν μάλλον «αδιάβαστοι», αφού πολλά από τα «ψιλά γράμματα» του θεσμικού σχεδίου, που έχει δοθεί εδώ και περίπου ένα μήνα προς διαβούλευση, δεν είχαν υποπέσει της προσοχής τους, εάν και αποκαλύπτουν (με μια πιο προσεκτική ματιά) ζητήματα πολύ πιο σημαντικά από το γίνουν 4 ή 5 ή 6 Δήμοι στο Νομό μας.
Ο λόγος είναι κυρίως η «πρόθεση» του Καλλικράτη να διαλύσει κάθε έννοια του υφιστάμενου Καποδιστριακού Δήμου, δεν θεσμοθετείτε οριστικά ο τοπικός αντιδήμαρχος που θα συντόνισε τους κατά τόπους Προέδρους των Τ.Διαμερισμάτων, ενώ ο μόνος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις πρώην κοινότητες που αποτέλεσαν τους Καποδιστριακούς Δήμους θα είναι η αναλογικότητα στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων (πχ. το Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου του σημερινού Δήμου Κορώνειας θα μπορεί να εκλέγει 2 από τους 27 Δημοτικούς Συμβούλους του νέου Δήμου Λεβαδέων, κ.ο.κ.). Ακόμη, εάν η σημερινή έδρα του όποιου Καποδιστριακού Δήμου καταργηθεί, ουσιαστικά αυτός ο Δήμος καταργείται ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
Αυτές και άλλες πολλές παρατηρήσεις για τους όρους τοπικής κοινότητας, για τον προϋπολογισμό, κ.α., με την βοήθεια των εμπειρότερων και ασφαλώς του Προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας και Δημάρχου Χαιρώνειας κ. Νίκου Παπαγγελή, εξηγήθηκαν επιγραμματικά και συγκεντρώθηκαν σε ένα κείμενο, το οποίο εν τέλει θα δοθεί εκ μέρους της Βοιωτίας στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα στις αρχές Μάιου.
Ενδιαφέρουσες θέσεις και ουσιαστικές παρατηρήσεις έκανε, επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Θηβαίων και δικηγόρος κ. Σάκης Μαμμής, παρ` όλο που η συζήτηση πολλές φορές δυναμιτίστηκε από την επίμονη κάποιων Δημάρχων να στρέψουν την κουβέντα και προς το χωροταξικό, προκειμένου να διασταυρώσουν – ίσως – τις έτσι και αλλιώς συγκεχυμένες πληροφορίες για τον οριστικό "μαγικό αριθμό" των Δήμων στο Νομό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: