Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ίσοι απέναντι σε ίσους!


Του Λάμπρου Ρόδη
Δημοσιογράφου
– Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ορχομενού

H σημερινή ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» – αρχικά – μας καλεί να περάσουμε σε μια νέα, αληθινά νέα, περίοδο όπου ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνικών του α` και του β` βαθμού Αυτοδιοίκησης – κατά τη γνώμη μου πάντοτε – γίνεται περισσότερο υπεύθυνος!
Η συμμετοχή και εκπροσώπηση – φεύγοντας σε ένα μεγάλο βαθμό από τα στενά όρια μια πιο κλειστής τοπικής κοινωνίας- λαμβάνει άλλη αξία ενώ και τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν αυτό το νέο μοντέλο θα πρέπει να αποκτήσουν ένα διαφορετικό προσανατολισμό τόσο απέναντι στον πολίτη όσο και απέναντι στις πολλαπλάσιες ανάγκες του (είναι πολύ νωρίς να «χωνέψει» κανείς τις θεσμικές πρωτίστως αλλαγές που φέρνει μαζί του ο… Καλλικράτης).
Παρ` όλο που ακόμη η σκόνη είναι ψιλά, ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης για το Νομό μας – κι` αυτό είναι αλήθεια – φανερώνει την προσπάθεια εξισορρόπησης σε πολιτικό και κατ` επέκταση σε κοινωνικό επίπεδο.
Φανερώνει, όμως, και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην «αδικήσει» τους Δήμους εκείνους (αναφέρομαι κυρίως στον Δήμο Ορχομενού) που σ` όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδίκησαν και απέσπασαν από την πολιτεία το κομμάτι της πίτας που τους αναλογούσε! Αφού είναι παραδεκτό πως ο Ορχομενός και τα διαμερίσματα του – παρ` όλες τις ελλείψεις τους – μέσα από την τοπική του ηγεσία έχει καταφέρει να δρομολογήσει - πέρα από τη διαχειριστική του επάρκεια- ενδιαφέρουσες προοπτικές σε θέματα υποδομών, ποιότητας ζωής, αγροτικής ανάπτυξης, τουριστικής ανάδειξης κ.α.
Εχθρός του καλού, παραμένει πάντοτε το καλύτερο, γι` αυτό για πολλούς από εμάς πρωτίστως, η αγωνία μας δεν ήταν «να κρατηθούμε στις θέσεις μας» – όπως πολλοί μας κατηγόρησαν – αλλά να φανερώσουμε τη δυναμική μας ως τοπική κοινωνία και το δικαίωμά μας – με επιχειρήματα – να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Η συνένωση του τέως Καποδιστριακού Δήμου Ορχομενού με τον γειτονικό τέως Καποδιστριακό Δήμο Ακραιφνίας – προσωπικά πάντοτε – πιστεύω πως θα μας οδηγήσει σε μια ακόμη πιο αναπτυξιακή περίοδο, αφού στη δυναμική του Δήμου Ορχομενού «προστίθενται», ουσιαστικά, τρία μόνο Δημοτικά Διαμερίσματα που το καθένα τους χωριστά έχει μέσα του δική του ξεχωριστή δυναμική.
Πρόκειται για ζωντανές τοπικές κοινωνίας, σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομική οντότητα. Πρόκειται ταυτόχρονα και για σχεδόν αυτόνομες κοινότητες, κι` αυτό έχει την ξεχωριστή του πρόσκληση!
Σε καμιά περίπτωση, όμως, οι κοινωνίες αυτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από το «κέντρο του Δήμου», αφού το Καποδιστριακό μοντέλο του Δήμου Ορχομενού όπως τον ξέραμε έως σήμερα, φανέρωσε πως τόσο ο Ορχομενός όσο και τα Δημοτικά του διαμερίσματα είχαν και έχουν ισοβαρή αξία στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή όλοι είμαστε ίσοι απέναντι σε ίσους.
Κι` αυτό πρέπει αρχικά να κρατήσουμε από την «πρώτη ανάγνωση» του υπό διαβούλευση φιλόδοξου Σχεδίου Καλλικράτης, τουλάχιστον για το νέο Δήμο Ορχομενού (Ορχομενός, Διόνυσος, Πύργος, Καρυά, Άγιος Δημήτριος, Μαυρόγεια, Άγιος Σπυρίδωνας, Παύλο, Λούτσι, Κάστρο, Ακραίφνιο, Κόκκινο και Ν. Κόκκινο)…

Δεν υπάρχουν σχόλια: