Τρίτη 27 Απριλίου 2010

«Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης»...


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Πρέπει όλα να έχουν τελειώσει μέχρι τις 19 Μαΐου
Παραδέχθηκε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη «θα οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Η διαπραγμάτευση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και εξήγησε πως θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης.
«Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι «όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος». «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, σημείωσε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, «που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό».
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε κρίσιμη ημέρα την 19η Μαίου, καθώς, όπως είπε, μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο, να έχει συμφωνηθεί, να έχει υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση του δανείου.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του τμήματος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΚομισιόνΜάρκο Μπούτι είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν συζητάει αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται.
«Η ύπαρξη ενός προγράμματος θα βοηθήσει πολύ – θα διαλύσει τις αμφιβολίες που πλανώνται για αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο αξιωματούχος σε πάνελ ομιλητών. «Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος. Πρόκειται για ένα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές», επισήμανε.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το τριετές σχέδιο λιτότητας, που θα εξειδικεύει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμά της το 2011 και το 2012, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Είπε επίσης ότι θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που «θα αλλάξει ριζικά τα πράγματα».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ελλάδα διμερή δάνεια έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ελληνικού ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ. «Είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε θα έχουμε μια λύση που θα επιτρέψει σταθεροποίηση της κατάστασης», δήλωσε.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: