Σάββατο 24 Απριλίου 2010

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται καθήκον»…


Νέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κυβερνητική προσπάθεια «αναίμακτης» εφαρμογής του Σχεδίου Καλλικράτης στην Βοιωτία, ύστερα από τη σχετική επιστολή που υπογράφουν επώνυμοι κάτοικοι της Λιβαδειάς και την απευθύνουν προς τους Βουλευτές του Νομού μας (κυρίως τα σκάγια … κατευθύνονται προς τους τρείς κυβερνητικούς), μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των περιβόητων χαρτών που ο κ. Ραγκούσης και το επιτελείου κρατούν ως «επτασφράγιστο μυστικό»!

Είναι αλήθεια πως η κίνηση των Λεβαδειτών δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί «δικαιολογημένη» ( ουσιαστικά δεν διευκρινίζουν τι θέλουν!)μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που έτσι κι` αλλιώς έχει πλέον περάσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, με την κυβέρνηση να έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα μαζί και να μας αιφνιδιάζει μέρα με τη μέρα!
Η επιστολή είναι γραμμένη με αρκετή δόση συναισθηματισμού αλλά και αρκετή δόση υπερβολικού τοπικισμού (από την αρχή η έπαρση τους έναντι των γύρω περιοχών είχε αρχίζει να ενοχλεί ακόμη και τους πλέον αδιάφορους), με χαρακτηριστικές φράσεις όπως «δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε υποβάθμιση της βοιωτικής πρωτεύουσας», γεγονός που είναι αλήθεια πως προκαλεί! Όχι επειδή η Λιβαδειά ως σημερινή πρωτεύουσα δεν έχει κάθε λόγο να διεκδικεί να παραμείνει η «ισχυρότερη» οντότητα στην πρώην Επ. Λιβαδειάς (ίσως και σε όλη τη Βοιωτία), αλλά κυρίως επειδή η φιλοσοφία του σχεδίου Καλλικράτης είναι έξω - έτσι κι` αλλιώς - από το αυτή τη λογική. Δηλαδή, έξω από την ισχυροποίηση κυρίως των σημερινών αστικών Δήμων και την «υποβάθμιση» των υπολοίπων που θα προκύψουν έναντι των πρώτων…. Άλλα (όπως μας έδειξαν αλλά και φρόντισαν να διαρρεύσουν) θα είναι τα κριτήρια τους, τα οποία ΟΛΟΙ μας περιμένουν, εν τέλει, με μεγάλη αγωνία... Μήπως και εκείνοι είναι σε λάθος δρόμο;
Ακολουθεί η επιστολή Δημοτών της Λιβαδειάς προς τους Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Α. Αγάτσα, Μ. Γιαννάκη, Β. Τόγια και Β. Τσόνογλου:

Κύριε/κυρία βουλευτά

Εχοντας την πεποίθηση ότι διερμηνεύουμε τις απόψεις χιλιάδων δημοτών της Λιβαδειάς και εν όψει της δημοσιοποίησης της χωροταξικής κατανομής του Σχεδίου Καλλικράτης θεωρούμε ότι οφείλουμε να σας κοινοποιήσουμε ορισμένες σκέψεις. Η διοικητική μεταρρύθμιση Καλλικράτης με τα νέα όρια Δήμων που χαράσσει θα καθορίσει για πολλά χρόνια τη δυναμική της Λιβαδειάς και της υπόλοιπης Βοιωτίας. Για τον λόγο αυτό η νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική στη Βοιωτία οφείλει να απαντά σοφά και δίκαια στα αιτήματα κάθε περιοχής και να διασφαλίζει την πλήρη και ουσιαστική ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων των νέων ΟΤΑ. Δεν αμφισβητούμε ότι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ολόκληρης της Βοιωτίας (και όχι μόνον της Λιβαδειάς ή μόνον της Θήβας) εργάζεστε προς την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, Δημόσιο Συμφέρον που στο Σχέδιο Καλλικράτης είναι προφανές και γνωστό σε όλους τους πολίτες.

Στην περίπτωση που η νέα χωροταξική κατανομή αποτελεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για τη Βοιωτία θα είμαστε στο πλευρό σας. Από την άλλη πλευρά θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε υποβάθμιση της βοιωτικής πρωτεύουσας, οποιαδήποτε αδικία εις βάρος της Λιβαδειάς και των χιλιάδων δημοτών της, πολλοί από τους οποίους είναι και ψηφοφόροι σας.

Στην απευκταία αυτή περίπτωση οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η αδικία γεννά την οργή και η οργή την αντίδραση. Ως γνωστόν δε «όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται καθήκον». Ευελπιστώντας ότι δεν θα οδηγηθούμε εκεί.

Με εκτίμηση


ΥΓ. Μέρες τώρα που το Orchomenos Press ασχολείται με τον Καλλικράτη και τα τεκταινόμενα στη Βοιωτία, αναγνώστες διαμαρτύρονται πως "κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος". Ασχολούμαστε, μ` άλλα λόγια, με την πάλη κάποιον να διατηρήσουν την ... εξουσία και αφήνουμε την... ουσία που είναι τα ζητήματα ανεργίας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η έλλειψη του κοινωνικού κράτους. Τα σχόλια δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: