Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Πήραν φωτιά» οι τιμές της αγροτικής γης, μέχρι και 10.000 ευρώ/στρέμμα


Μέχρι και 10.000 ευρώ ανά στρέμμα προσφέρεται σε αγρότες, για να αγοράσουν εκτάσεις γης, προκειμένου να «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά πάνελς και να παράξουν ηλιακή ενέργεια. Ο φωτοβολταϊκός… «πυρετός» που επικρατεί στην ύπαιθρο, από το καλοκαίρι, οπότε και εκδόθηκε η σχετική Απόφαση, έχει «ζωηρέψει» το ενδιαφέρον κάθε λογής επενδυτών που προτίθενται να αγοράσουν αγροτική γη.
Κατά πρώτο λόγο, η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η διάθεση επενδυτών που διαθέτουν ρευστότητα να αγοράσουν ακίνητα, που ανέκαθεν, αποτελούν «σίγουρη λύση», σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, κατά δεύτερο, η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας από τους κατ' επάγγελμα αγρότες (με τις κατά προτεραιότητα αιτήσεις στη ΔΕΗ), που προήλθε από τις επίμονες όσο και αποτελεσματικές προσπάθειες της ΠΑΣΕΓΕΣ και προσωπικά του προέδρου, Τζανέτου Καραμίχα και κατά τρίτο οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε διατροφικά προϊόντα ποιότητας και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν «εκτοξεύσει» στα ύψη το ενδιαφέρον για αγορά καλλιεργήσιμης γης.
Έτσι, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι τιμές που προσφέρονται στους αγρότες από εταιρικά σχήματα ή και ιδιώτες έχουν «ξεφύγει». Για παράδειγμα στο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, προσφέρεται σε αγρότες, προκειμένου να παραχωρήσουν το αγροτεμάχιό τους ή το βοσκότοπό τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (επισυναπτόμενη φωτoγραφία) συγκεκριμένης εταιρείας το... «εξωφρενικό» ποσό των 10.000 ευρώ ανά στρέμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση, η έκταση να είναι 5 έως 10 στρεμμάτων και ενιαία. Βέβαια, στις πιο πολλές περιπτώσεις αγοραπωλησίας, οι τιμές για τα «καλά» χωράφια, που διαθέτουν δυνατότητα άρδευσης (ποτιστικά) και καταγράφονται αυτή την περίοδο στην ύπαιθρο και σε περιοχές καθαρά αγροτικές, κυμαίνονται από τα 1.500 και φτάνουν ως τα 2.000 ευρώ, για μεγάλες «μερίδες», συνολικής έκτασης 40 περίπου, κατά βάση, στρεμμάτων. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Αλέξανδρου Μπίκα στο http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: