Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Βρυξέλλες: Στο κέντρο, του κέντρου λήψεως των αποφάσεων!


Άρθρο του Λάμπρου Ρόδη*

Οδεύοντας προς την τελική ευθεία των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και έχοντας … φρέσκιες ακόμη τις προσωπικές μου εντυπώσεις από την δημοσιογραφική αποστολή στην οποία συμμετείχα πρόσφατα με προορισμό τις Βρυξέλλες και το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων» (European Parliament of Enterprises) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των Ευρωεπιμελητηρίων (Eurochambres), νοιώθω την ανάγκη να καταθέσω μερικές – χρήσιμες θεωρώ – σκέψεις.
Αρχικά θέλω να αναφερθώ στο αυτονόητο: Το γεγονός, δηλαδή, πως ζούμε, δραστηριοποιούμαστε, παράγουμε μέσα σε διεθνές περιβάλλον.
Η χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί και δρα μέσα από αποφάσεις που επί το πλείστον λαμβάνονται στην καρδιά της - πολλές φορές «απρόσωπης»- Κοινότητας, στις Βρυξέλλες, αν και η φυσική και μόνο παρουσία καθενός από εμάς σ` αυτό το δαιδαλώδες κτηριακό συγκρότημα της – μάλλον ήσυχης – Βελγικής πόλης μπορεί να σου «αποκαλύψει» κομμάτι των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στις πολύβουες αίθουσες της.
Ευτυχώς, όμως, που πίσω απ` όλα αυτά εξακολουθεί να κυριαρχεί ο ανθρώπινος παράγοντας! Οι εκπρόσωποι της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας – υπεύθυνοι για καίριους αναπτυξιακούς τομείς της πατρίδας μας – είναι πρόσωπα έμπειρα με πολύχρονη διεθνή παρουσία και ασφαλώς μια μεγάλη ατζέντα επαφών και κατ` επέκταση εμπειριών. Είναι επίσης πρόθυμα να σε «διευκολύνουν» στην ξενάγησή σου αλλά και στην «μύηση» σου στο «κέντρο λήψεως των αποφάσεων», έστω και μέσα από μια ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί τους. Προσωπικά είχα την χαρά να συναντήσω πολλά από τα μέλη αυτής της αντιπροσωπείας, αν και το μεγαλύτερό μου ενδιαφέρον απέσπασαν μάλλον οι αρμόδιοι για θέματα Γεωργίας και Αλιείας (τυχαίο, δεν νομίζω;)!
Στόχος μου ήταν να ρωτήσω αλλά και ακούσω, όπως επίσης και να ανταλλάξω μαζί τους τα προσωπικά μας στοιχεία. Αχρείαστα δεν θα` ναι, καθώς η νέα περίοδος που ανοίγεται από δω και πέρα, θα μας αναγκάσει όλους όσους εμπλεκόμαστε με τα κοινά να αναζητούμε τρόπους να βρεθούμε όσο γίνεται κοντύτερα στα κέντρα αυτά, εκεί όπου βρίσκεται η «καρδιά των γεγονότων».
Για μένα, όμως, αυτό το ταξίδι ήταν ωφέλιμο και για ένα ακόμη λόγο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο (αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν για επαγγελματικούς λόγους τις Βρυξέλλες) με σκοπό να καταγράψω τα αποτελέσματα του «2ου Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων», μια πανευρωπαϊκή συνάντηση επιχειρηματιών απ` όλα τα κράτη μέλη, το οποίο διοργανώθηκε – όπως όλοι καταλαβαίνουμε – στην κορύφωση μια διεθνούς οικονομικής ύφεσης.
Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων κάλεσαν τους σχεδιαστές πολιτικής της ΕΕ να εξαλείψουν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την είσοδο στις εσωτερικές και παγκόσμιες αγορές. Δεσμεύτηκαν και για «περισσότερη Ευρώπη» στις πολιτικές αποφάσεις τις σχετικές με τις επιχειρήσεις. Το 94% των επιχειρηματιών προέτρεψαν την ΕΕ να δυναμώσει την οικονομική διπλωματία για να ενισχυθεί η διεθνοποίησή τους. Σε σχέση με την εσωτερική αγορά, πάνω από 90% εξέφρασε την υποστήριξή του για ένα πανκοινοτικό πλαίσιο ηλεκτρονικών υπογραφών και για την ίδρυση ενός Καταστατικού Ευρωπαϊκής Ιδιωτικής Εταιρείας. Τι φανερώνουν αυτά τα στοιχεία; Πως «οι Επιχειρήσεις πρέπει να «κατακτήσουν» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», όπως άλλωστε ήταν και το μότο αυτής της συνάντησης, αφου οι πολιτικοί, μάλλον, δεν τα κατάφεραν και πολύ καλά, προσθέτω εγώ.
Η αρθογραφία μου αυτή, όμως, … βγάζει και είδηση!
Ανάμεσα στις πολύτιμες εμπειρίες που απέσπασα, στη βαλίτσα της επιστροφής μου είχα κλείσει και τη «συμφωνία» μου με τον υπεύθυνο, Έλληνα Διευθυντή της Διεύθυνσης Επισκέψεων και Σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντώνη Καϊλη, με τον οποίο συμφωνήσαμε να οργανώσουμε μαζί - ως μέλος της Σχολικής Επιτροπής του Ενιαίου Λυκείου Ορχομενού – μια επίσκεψη μαθητών του Δήμου μας στις Βρυξέλλες έως το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, μέσω του καθιερωμένου προγραμματισμού των τακτικών επισκέψεων ελληνικών σχολείων και αποστολών.
Θέλω να γράψω κι` άλλα, από αυτά που είδα, από αυτά που άκουσα, από αυτά που κατέγραψα… Όμως, θέλω να κάνω και… υπομονή, ευχόμενος ύστερα από την 7η Νοεμβρίου 2010 και αφού το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει με τη νέα Δημοτική Αρχή σε τοπικό επίπεδο αλλά και με τη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, να μπορέσουμε να … «τρέξουμε» ιδέες, προτάσεις και όλες εκείνες τις ελπιδοφόρες προοπτικές που – παρά την δύσκολη συγκυρία – ως νέοι άνθρωποι ελπίζουμε και προσδοκούμε πως θα φέρει η 1/1/2010!

* Ο Λάμπρος Ρόδης είναι Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης στο Επιστημονικό Marketing (www.morax.gr) και Σύμβουλος Τύπου στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Την περίοδο 2006 – 2010 είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ορχομενού και εκ νέου υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Όραμα και Έργο» του Λουκά Υπερήφανου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: