Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Κώστας Κολιούσης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς: Ζητάμε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε όλους για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών

 



Φωτογραφίες Χρήστος Λουκάς 

ΟΜΙΛΙΑ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  8  ΜΑΡΤΗ  2023

    Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για την τραγωδία που χτύπησε την χώρα με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Δεν είναι ΑΤΥΧΗΜΑ, είναι «ΕΓΚΛΗΜΑ»,  ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

   Έτσι και εμείς στο  Δ Σ του Εργατικού Κέντρου, αποφασίσαμε, κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, να κηρύξουμε μαζί με πολλά άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία όλης της χώρας, αυτή την  24ωρη απεργία, ενάντια  σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

  Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους του Αλουμινίου και άλλων Σωματείων, που παρά τις αρνητικές αποφάσεις συμμετοχής των Σωματείων τους, παρευρίσκονται σήμερα εδώ. Επίσης τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν με δική τους πρωτοβουλία τα καταστήματά τους και είναι μαζί μας.

  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, μαθητές και γονείς

    Είμαστε σήμερα εδώ για την Αγάπη, την Αναστασία, τον Βάιο, την Θώμη, τον Κυπριανό, τον Παναγιώτη, τη Χρύσα... 57 άνθρωποι νεκροί και δεκάδες  ακόμα αγνοούμενοι, οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία, που έβγαλαν εισιτήριο για το τρένο χωρίς επιστροφή.

  Ο καθένας τους είναι ένας από εμάς και ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους.

  Είμαστε εδώ για τις οικογένειες και τους οικείους όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους, για τους τραυματίες και όλους τους επιβάτες που παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

  Για τις μανάδες που άδικα περίμεναν το παιδί τους να απαντήσει στο μήνυμα "στείλε όταν φτάσεις". Δεν έφτασε ποτέ, αλλά εμείς "θα πάρουμε εκδίκηση για σένανε μικρέ", όπως λέει και το σύνθημα των μαθητών και φοιτητών στις χθεσινές  συγκλονιστικές πορείες που τράνταξαν όλη τη χώρα και όλες τις καρδιές.

  Είμαστε εδώ για να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Την αλήθεια που θάψανε με τα ψέματα, τις δικαιολογίες, την υποκρισία τους.

  Είμαστε εδώ γιατί έχουμε μάθει να μη σιωπάμε μπροστά στα εγκλήματα των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους, αλλά να σφίγγουμε τα δόντια και να αγωνιζόμαστε κόντρα στις αιτίες και τους ενόχους.

  Τώρα δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. "Στο έγκλημα αυτό καμία ανοχή, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή". Τους το χρωστάμε.

  Βροντοφωνάζουμε τα πράγματα με το όνομά τους!

 ΄Ηταν έγκλημα προδιαγεγραμμένο, ούτε ατύχημα ούτε "η κακιά στιγμή", ούτε μόνο "ανθρώπινο λάθος". Γι' αυτό υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, για να μην εξαρτώνται οι ανθρώπινες ζωές από "ανθρώπινα λάθη", κύριοι της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτά τα συστήματα δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία, γιατί "αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές".

  Μικρά παιδιά αναρωτιούνται "πώς είναι δυνατόν να ξέρω πού βρίσκεται η πίτσα που παραγγέλνω και να μην ξέρουν πού βρίσκονταν δύο τρένα". Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Το 2023 να μην έχουν στα τρένα GPS, οι μηχανοδηγοί να πηγαίνουν στα τυφλά. Αυτοί που τρέξανε να κάνουν τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς, άφησαν τους σιδηροδρόμους χειροκίνητους! Και έχουν το θράσος να μιλάνε για "ψηφιακή μετάβαση". Αλλά αυτό είναι το κράτος τους, αυτές είναι οι προτεραιότητές του. Εχθρικό για τις ανάγκες μας, αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και δολοφονικό για τον λαό και τη νεολαία.

    Είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές Οι Ελβετοί απ' όπου αγοράσαμε αυτά τα τρένα μάς εύχονταν "καλή τύχη", τα βάφτιζαν μάλιστα "καμπινέδες των Αλπεων". Εδώ αυτούς τους "καμπινέδες" μάς τους παρουσίαζαν σαν "την τελευταία λέξη της τεχνολογίας". Και ο ανεκδιήγητος πρώην υπουργός Μεταφορών, ο Κώστας Καραμανλής, έλεγε με ύψος χιλίων καρδιναλίων πως "δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα".

  Να κλείσουν το στόμα τους όσοι ευθύνονται για την τραγωδία.

  Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν τους Κινέζους, ή καλύτερα τους Ιταλούς, γιατί στους Ιταλούς ξεπούλησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 2015, ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" της αγοράς των μεταφορών.

  Για να προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση, το κράτος έκοψε κομματάκια τον ΟΣΕ, ώστε να παραδώσει τα κερδοφόρα κομμάτια στον "επενδυτή" και να φορτώσει τα ζημιογόνα στις πλάτες του λαού. Κάθε χρόνο ο ελληνικός λαός πληρώνει 50 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό μονοπώλιο, όπως ψήφισαν όλοι μαζί, ενώ δεν έδιναν τίποτα για έργα υποδομής και συστήματα ασφαλείας.

  Θα το πούμε απλά και καθαρά. Ας κλείσουν επιτέλους το στόμα τους όλοι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία, τα παπαγαλάκια και τα τρολ τους. Τα κροκοδείλια δάκρυα, οι ψευτιές, οι ανεύθυνοι - υπεύθυνοι, οι προκλητικές ανακοινώσεις της εταιρείας, που ακόμα "ψάχνει" πόσοι ήταν οι επιβάτες, οι κοκορομαχίες των σημερινών και χθεσινών κυβερνώντων φουντώνουν την οργή και τον θυμό της νεολαίας.

  Μας εξοργίζουν αυτοί που λένε πως "φταίει η νοοτροπία του ΄Ελληνα", για να μας κάνουν όλους συνυπεύθυνους στο δικό τους έγκλημα. ΄Οχι, δεν φταίνε οι νεκροί, ούτε οι ζωντανοί. Οι ένοχοι είναι γνωστοί: Το κράτος, όλες οι κυβερνήσεις και η εταιρεία, που για τα κέρδη δολοφονούν.

  Μας κοροϊδεύουν αυτοί που λένε "να γίνουμε Ευρώπη, στην υπόλοιπη ΕΕ δεν γίνονται αυτά", ενώ γνωρίζουν πως η πολιτική της "απελευθέρωσης", της ΕΕ, δολοφονεί και στη Γερμανία και στη Βρετανία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία, παντού. Στην ΕΕ μόνο το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 638 νεκρούς και 513 τραυματίες, και τα 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων...

  Μας εξοργίζουν αυτοί που λένε πως "μάθαμε από τα λάθη μας και η τραγωδία δεν θα επαναληφθεί". Τα ίδια δηλαδή που έλεγαν και στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Εύβοια, στην πανδημία. Και την ίδια ώρα η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, που μετράει τα πάντα με το κέρδος των αφεντικών, με τη μεζούρα των ματωμένων πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, με τις λεγόμενες "αντοχές της οικονομίας", που αντέχει 14 δισ. επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, που επιδοτεί με σχεδόν 750 εκατομμύρια το ιταλικό μονοπώλιο αλλά δεν μπορεί εδώ και 25 χρόνια να εγκαταστήσει συστήματα ασφαλείας στα τρένα.

  ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ! Δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά βίωμα για τους χιλιάδες νέους και νέες που οργίζονται, δακρύζουν, φωνάζουν, διαδηλώνουν αυτές τις μέρες. Είναι όρκος πως θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. ΄Εχει μεγαλώσει το χάσμα και έχουν πληθύνει οι λογαριασμοί μας με το σάπιο σύστημα και όσους το υπηρετούν. Μα θα έρθει η ώρα που θα ξεπληρωθούν.

   Η απέραντη θλίψη έγινε κραυγή σε όλη την Ελλάδα.

    Χιλιάδες λαού και νεολαίας βρέθηκαν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους.

 Είναι ώρα ευθύνης και μάχης για όλους μας

 Είναι ώρα απόφασης για οργάνωση και αγώνα για κάθε εργαζόμενο

  Η Ιστορία κατέγραψε το έγκλημα. Τώρα θα καταγράψει τη στάση και τη δράση του καθενός μας για να μην επαναληφθεί.

 Μόνο ό λαός μπορεί να θρηνήσει το λαό , μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

 Έχουμε εμπιστοσύνη σε  ένα κίνημα που ενιαία σε όλη την Ελλάδα μπορεί να ενώσει τις διεκδικήσεις για τη ζωή που μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

 Το "πάμε κι όπου βγει", με τον πιο τραγικό τρόπο, για ακόμα μια φορά, επιβεβαιώθηκε πού οδηγεί. Τώρα πρέπει να πάμε αλλιώς.

   Κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς μεταφορές, ενταγμένες σ’ έναν ενιαίο δημόσιο φορέα, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του  λαού.

   Παλεύουμε για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα.

 Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές. Η τεχνολογική πρόοδος στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του επιχειρηματικού κέρδους.

 Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.




     Δεν δεχόμαστε καμία συγγνώμη, από κανέναν!!!

  Ζητάμε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε  όλους για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. 

   Το χρωστάμε  στα παιδιά που δεν γύρισαν στο σπίτι τους, στις μανάδες που έμεινε άδεια η αγκαλιά τους, το χρωστάμε στους εργαζόμενους που έφυγαν για δουλειά και δεν γύρισαν πίσω, το χρωστάμε στους επιζώντες επιβάτες , που δεν θα ξεχάσουν ποτέ, το χρωστάμε  στα  παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. 

   Επειδή το σημερινό δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, καλούμε όλους τους Φορείς της πόλης μας και το συντονιστικό των μαθητών σε Σύσκεψη  την Παρασκευή  10 Μάρτη, ώρα 6.00΄το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς για περαιτέρω δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: