Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Έρευνα ΕΒΕΑ: «Αισιόδοξη για το μέλλον μία στις δυο επιχειρήσεις»

 


Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά. Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 2-13 Μαρτίου 2023, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με την υποστήριξη Η/Υ, καθώς και με την συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 795 ατόμων, εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε:

«Οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από διαδοχικές κρίσεις, έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Η αισιοδοξία που καταγράφει η έρευνα του ΕΒΕΑ σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων είναι χαρακτηριστική της αλλαγής του κλίματος.

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Επιμένουμε στην προώθηση επενδύσεων, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μεταρρυθμίσεων και έργων, που επιτρέπουν στη χώρα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και διεθνή ανταγωνιστικότητα. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να ανταποκριθούμε σε νέες προκλήσεις, τοποθετώντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας – θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

Αναλυτικότερα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

Το 40,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που δημιούργησαν οι πολλαπλές κρίσεις από το 2009, ενώ σε ποσοστό 36,5% ανέφεραν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν σε μία νέα κρίση. Επιπλέον, το 13,2% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, ενώ το 6,3% δήλωσε ότι βίωσε περίοδο ανάπτυξης.

Αναφορικά με τον τζίρο, κατά το τελευταίο έτος, το 42,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυξήθηκε,  το 32,1% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ο τζίρος έμεινε αμετάβλητος και μόνο το 23,3% των επιχειρήσεων ανέφερε μειωμένο τζίρο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η μεταβολή του τζίρου κυμαίνεται σε ποσοστά έως 25%. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που αύξησαν το τζίρο τους, υπάρχουν επιχειρήσεις (3%) που σημείωσαν αύξηση πάνω από 75%.

Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 35,8% των επιχειρήσεων απάντησε ότι θα πορευθεί καλύτερα, το 24,5% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 23,3% πιστεύει ότι η οικονομία θα πορευθεί χειρότερα.

Τέλος, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) εκτιμούν ότι οι ίδιες θα πορευθούν καλύτερα τους επόμενους 12 μήνες, το 33,3% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι δε θα υπάρξει κάποια αισθητή διαφορά, ενώ μόλις το 11,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η πορεία τους θα είναι χειρότερη.

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: