Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού συνεδρίασε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο Δίστομο - "Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπισθεί ως εμπορικό προϊόν" είπαν ομόφωνα οι Δήμαρχοι


 «4η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής 

Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας στο Δίστομο» 

Στο Δίστομο συνεδρίασε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με διευρυμένη σύνθεση, καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Στη συνεδρίαση επίσης συμμετείχαν η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κα Φανή Παπαθωμά, εκπρόσωποι Αρχών και φορέων  του τόπου καθώς επίσης και αιρετοί και πολίτες του Δήμου.


Πριν τη συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο Διστόμου, ως ελάχιστη τιμή στους σφαγιασθέντες του μαρτυρικού αυτού τόπου. Ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα αλλά και στον αγώνα των Διστομιτών για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος. O Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Νίκος Σουλιώτης εξέφρασε τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας, για τη δικαίωση αυτού του αγώνα.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Σουλιώτη, τον Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Σταθά και την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, κα Παπαθωμά.


Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Νίκος Σουλιώτης, αρχικά καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος, κ. Σταθάς, αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου του αλλά και στις εποικοδομητικές συνεργασίες με όμορους Δήμους, δήλωσε την έντονη ανησυχία του, καθώς τα πλεονεκτήματα αυτά δεν αρκούν για τη συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού και ζήτησε την ενεργοποίηση όλων, έτσι ώστε τα χωριά και οι πόλεις της Ελληνικής υπαίθρου να παραμείνουν ζωντανά.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτης συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Σταθά, τονίζοντας ότι ενώ παλιότερα το πρόβλημα αυτό αφορούσε τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, πλέον αφορά όλες τις περιοχές πλην των μεγάλων αστικών κέντρων. Ανέφερε μάλιστα, ότι ο τουρισμός μπορεί να δώσει λύσεις, καθώς εκτός από την προσέλκυση επισκεπτών, μπορεί να συμβάλει στην παραμονή των ντόπιων, αλλά και την προσέλκυση νέων μόνιμων κατοίκων, αρκεί ο τουρισμός να αφορά όλο το έτος και όχι περιορισμένους μήνες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στην Υφυπουργό Τουρισμού, κα Ζαχαράκη, για να παρουσιάσει το πλάνο του Υπουργείου. Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και στον άμεσο σχεδιασμό του. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι: Στόχος του Υπουργείου είναι να αναπτύξει τη φιλοξενία στη χώρα μας, μέσα από συνεργασίες με όλους και σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα κατάφερε στη δύσκολη περίοδο του COVID19 να καταστεί ασφαλής προορισμός και να έχει συγκριτικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το Υπουργείο στοχεύει στην ανάπτυξη πολλών διαφορετικών μορφών τουρισμού για να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος. Η φιλοξενία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας. Σε σχέση με την πρόταση της Π.Ε.Δ. επεσήμανε ότι είναι μία τεκμηριωμένη προσέγγιση και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας Υπουργείου και Π.Ε.Δ., για την οριστικοποίηση και την υλοποίησή της.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την κα. Ζαχαράκη για την πλήρη ενημέρωση που παρείχε και στη συνέχεια παρουσίασε την πρόταση της Π.Ε.Δ. για την τουριστική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. «Έχουμε υλοποιήσει μία σειρά από δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη των Δήμων μας. Στηρίζουμε εκδηλώσεις των Δήμων, χρηματοδοτούμε μεγάλα γεγονότα, όπως το Rally Acropolis, συμμετέχουμε σε εκθέσεις, προβάλλουμε τις ομορφιές μας, μέσω της τεχνολογίας εικονικής περιήγησης και πολλά άλλα. Στο πλάνο μας για την τουριστική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνονται δράσεις όπως: η διοργάνωση φεστιβάλ θεάτρου, μουσικής και γαστρονομίας, η δημιουργία και λειτουργία ψηφιακού καλεντάρι εκδηλώσεων και πολιτισμού, η επέκταση της δράσης εικονικής περιήγησης, η χρηματοδότηση μαθητικών εκδρομών σε Δήμους της Στερεάς, η μελέτη ανάπτυξης συνδυαστικών μορφών τουρισμού, κ.α.. Η πρότασή μας είναι πλήρης και κοστολογημένη. Πολλές από τις δράσεις θα υλοποιούνται ετησίως και στόχος μας είναι να γίνουν θεσμός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σουλιώτης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεδρίασης αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος κατά όποιας ρύθμισης που δυνητικά, στο μέλλον, θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Παράλληλα, η Π.Ε.Δ. μέσω του ψηφίσματος ζητά η αρμοδιότητα της τιμολογιακής πολιτικής να παραμείνει στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς και οι ΔΕΥΑ να ενισχυθούν με τις απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις και την πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού, δεδομένου ότι επιτελούν σημαντικό έργο από τη στιγμή της ίδρυσής τους.

Κλείνοντας ο κ. Σουλιώτης τόνισε: «Η πρωτοβουλία μας να πραγματοποιούμε συνεδριάσεις σε όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, έχει κάνει την Π.Ε.Δ. περισσότερο αποτελεσματική και τη δράση της πιο στοχευμένη. Ενημερωνόμαστε άμεσα για τα προβλήματα του κάθε τόπου και σε συνεργασία με τον κάθε Δήμο ξεχωριστά, συμβάλλουμε στην ανάδειξή τους και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυσή τους. Θα συνεχίσουμε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πρωτίστως μας νοιάζει η συνολική πρόοδος της Στερεάς Ελλάδας, κάθε πόλης, κάθε χωριού, κάθε περιοχής».

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας επί του νομοσχεδίου για την υπαγωγή του τομέα ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, σε συνέχεια των διατάξεων περί υπαγωγής του τομέα ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής» και σε συμφωνία με τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., δηλώνει τα εξής:

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπισθεί ως εμπορικό προϊόν.

Τασσόμαστε κατά οποιασδήποτε ρύθμισης που δυνητικά θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σε σχέση τον ορισμό Αρχής Ελέγχου και Εποπτείας:

Τασσόμαστε υπέρ ενός αποτελεσματικού τρόπου εποπτείας του τομέα της ύδρευσης κι αποχέτευσης, δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με στόχο αφενός τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής και αφετέρου τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, σε κάθε πολίτη και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος.

Για να διασφαλιστούν οι παραπάνω στόχοι, πρέπει να παραμείνει ο έλεγχος ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο κι όχι να δοθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή.

Σε σχέση με τον καθορισμό τιμολογιακής πολιτικής:

Η αρμοδιότητα καθορισμού των τιμών χρέωσης για την ύδρευση και την αποχέτευση πρέπει να παραμένει στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές (ΔΕΥΑ ή Δήμους), με σκοπό να λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των περιοχών και των ομάδων πληθυσμού και να διασφαλίζεται η διάθεση ποιοτικού νερού και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Σε σχέση με τις ΔΕΥΑ:

Οι όποιες βελτιώσεις ή συνενώσεις γίνουν μελλοντικά, πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι στη βάση της υποχρεωτικότητας, αλλά στη βάση της διερεύνησης συνεργασιών, με στόχο αποκλειστικά και μόνο τη δημιουργία οφέλους προς τους πολίτες (οικονομικό όφελος και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες).

Ζητάμε την προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων για τις ΔΕΥΑ και τη στελέχωσή τους με επιστημονικό προσωπικό, δεδομένου ότι επιτελούν σημαντικό έργο.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τον τρόπο αυτό, θα δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα και τις εύλογες αδυναμίες των ΔΕΥΑ και των Δήμων, που αφορούν είτε στη λειτουργία και είτε στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.

 

Το παρόν ψήφισμα εκδίδεται σε συνέχεια της αρίθμ. 22/2023 ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ   

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: