Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Στο πλευρό των πατατοπαραγωγών ο Μουλκιώτης: «Άμεση ανάγκη στήριξης στην Βοιωτία. Πλήγμα οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις» είπε στη Βουλή

 


Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τρφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητά την στήριξη των παραγωγών πατάτας στην Βοιωτία, εξαιτίας των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων. 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί πατάτας της Βοιωτίας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πατάτας από το εξωτερικό και από παράνομες ελληνοποιήσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Τονίζεται ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 30% λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ η χαμηλή τιμή πώλησης λόγω ανεξέλεγκτων εισαγωγών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των παραγωγών. 

Τέλος, παρά τις εισαγωγές, σπάνια αναγράφεται στην αγορά η προέλευση είτε από τρίτες χώρες (π.χ. Αίγυπτος) ή από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, κλπ), καθώς δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος στην αγορά.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε η φετινή παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής των παραγωγών πατάτας της Βοιωτίας.
  • Ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθενται να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του βοιωτικού προϊόντος και τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα.
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταία δύο έτη για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας, με ποια αποτελέσματα και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν (αναλυτικά ανά έτος). 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξυ άλλων δήλωσε: «Η Κυβέρνηση δείχνει προκλητική αδιαφορία για τα προβλήματα των αγροτών. Δέσμια σε συμφέροντα, αδιαφορεί για την τύχη του πρωτογενή τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: