Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδείας: Διαμηνύουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δυνατότητα απαλλοτρίωσης σε γη υψηλής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μετά τις φωτιές που μας άναψε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού έφερε εκ νέου στην επιφάνια το θέμα των απαλλοτριώσεων χωραφιών για φωτοβολταϊκους σταθμούς σε γη υψηλής παραγωγικότητας, και μάλιστα από ιδιωτικές εταιρίες, και μετά τις αντιδράσεις των αγροτών όλης της χώρας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μετατρέψει το ποσοστό των απαλλοτριώσεων από 20% σε 2%, αποτρέποντας για την ώρα ένα τεράστιο πλήγμα στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην αγροτική γη, που η ίδια είχε προσχεδιάσει. Το θέμα της απαλλοτρίωσης γης είναι γνωστό και προϋπήρχε, ωστόσο, την τελευταία τετραετία δόθηκε ξανά η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε ποσοστό 1% πανελληνίως, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στην γη υψηλής παραγωγικότητας. Να σημειώσουμε όμως, ότι το ποσοστό αυτό, σε πολλές περιοχές έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ, αφού στον συγκεκριμένο σχεδιασμό δεν προσμετρώνται έργα χαρακτηρισμένα ως κοινής ωφελείας τα οποία έχουν λάβει αδειοδότηση με διαδικασίες fast track.

Σύμφωνα με το άρθρο 163 του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε στις 21/3/2023 στην Βουλή, ο κάτοχος φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού, καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται ως δημόσιας ωφέλειας που προωθεί την δήθεν ‘πράσινη ανάπτυξη’.

Ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να υφίστατο διότι, εάν κάποιος αγρότης κατέχει όμορο αγρό με το γήπεδο εγκατάστασης φ/β, τότε η εταιρία μπορεί να διεκδικήσει απαλλοτρίωση. Από την άλλη, στην περίπτωση που ο αγρότης  έχει ενοικιάσει σε εταιρεία φ/β τον αγρό του για κάποια έτη, αυτή μπορεί μετά τη λήξη του συμβολαίου να ζητήσει αγορά του αγρού. Στην περίπτωση όμως που ο ίδιος δεν θέλει να προχωρήσει στην πώληση, τότε βάση του συγκεκριμένου νόμου η εταιρεία έχει την δυνατότητα απαλλοτρίωσης του αγρού. Ακόμη και μετά την νομοθετική βελτίωση όμως, το 2% μπορεί να μεταφραστεί ως απώλεια έκτασης από 130 τ.μ. για ένα μικρό φωτοβολταϊκό 500kw,  έως αρκετά στρέμματα για μεγαλύτερα έργα. Μιλάμε λοιπόν ξεκάθαρα για ένα πλιάτσικο εις βάρος των ιδιοκτησιών των αγροτών ολόκληρης της χώρας, αφαιρώντας από τον αγροτικό κόσμο το βασικό εργαλείο που έχει για να παράγει και να ζει την οικογένειά του, την περίοδο μάλιστα μιας επισιτιστικής κρίσης στην οποία φάνηκε ξεκάθαρα η τεράστια αξία της ιδιοπαραγωγής αγροτικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι βασικές διατροφικές ανάγκες της χώρας μας. Είναι έγκλημα απέναντι στον πρωτογενή τομέα να δεσμεύεται γη υψηλής παραγωγικότητας για τέτοιου είδους χρήσεις. 

Ο αγροτικός κόσμος επιβάλει την πλήρη εξάλειψη του ποσοστού των απαλλοτριώσεων, το οποίο εν μία νυκτί υποχώρησε από το 20% σε 2%, καθώς και του ποσοστού 1% εγκατάστασης φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Διαμηνύουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δυνατότητα απαλλοτρίωσης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, και δη από ιδιώτη, και θα είμαστε αντίθετοι σε υλοποίηση ανάλογων πολιτικών, σε όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να εφαρμόσει παρόμοιο σχεδιασμό. Αντιθέτως, ζητάμε την προτεραιότητα των αγροτών στα net metering (έργα αυτοκατανάλωσης), για αντιστάθμιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ως κίνητρο ώστε να μείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών αυτή τη στιγμή είναι τα 55 έτη, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι οδηγούμαστε  στην αποστέωση και ερήμωση της υπαίθρου, και σε μερικά χρόνια δεν θα υφίστατο το αγροτικό επάγγελμα στην χώρα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται…


Δεν υπάρχουν σχόλια: