Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Το Επιμελητήριο Εύβοιας θέτει στην Πολιτεία την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού


 Το Επιμελητήριο Εύβοιας θέτει στην Πολιτεία την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Ο Φορέας επισημαίνει τα ακόλουθα με επιστολή του προς τους Υπουργούς : Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη, Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη και Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Είναι γεγονός πως το φαινόμενο έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού είναι Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αφορά την ειδικευμένη εργασία αλλά και την ανειδίκευτη. Στη χώρα μας όμως παρατηρείται η παγκόσμια πρωτοτυπία από τη μία ο δείκτης ανεργίας να είναι από τους υψηλούς στην Ευρώπη και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, από εργάτες έως και εξειδικευμένους επιστήμονες. Πρόβλημα, το οποίο έχουμε επισημάνει ως Επιμελητήριο εδώ και αρκετούς μήνες και επιδρά με αρνητικό τρόπο στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και την ανταγωνιστικότητα χιλιάδων μελών μας.
Ζητούμε από τη Πολιτεία να προβεί σε άμεσες ενέργειες και να πάρει επείγοντα μέτρα. Πρέπει να γίνει προγραμματισμός για την ενίσχυση της τεχνικής παιδείας σε ειδικότητες που έχουν σχέση με τις προκλήσεις του νέου ψηφιακού, ενεργειακού και πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου καθώς και άμεση εισαγωγή (ενόψει της επερχόμενης καλλιεργητικής και τουριστικής περιόδου) ανθρωπίνου δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που οι άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωση.
Οι ελλείψεις προσωπικού στις επιχειρήσεις – μέλη μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, ανά κλάδο:
• Η πρόσφατη πανδημία, οδήγησε πολλούς από τους απασχολούμενους στην εστίαση και το τουρισμό να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους για λόγους επιβίωσης. Έτσι η εστίαση και ο τουρισμός είναι σε διαρκή αναζήτηση προσωπικού και οι θέσεις δεν καλύπτονται
• Στα τεχνικά επαγγέλματα (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, συντηρητών, επισκευών οχημάτων κλπ)
• Οι προγραμματιστές είναι είδος προς εξαφάνιση. Υπάρχει τεράστια ζήτηση, γιατί όλες οι πλατφόρμες που εξυπηρετούν τις καταναλωτικές ανάγκες απαιτούν εξειδικευμένα στελέχη πληροφορικής. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω της δυνατότητας για κινητικότητα που προσφέρει αυτός ο κλάδος (απασχόληση στο εξωτερικό ή και με τηλεργασία από την Ελλάδα σε εταιρείες εξωτερικού)
• Στην οικοδομή η πλειοψηφία των πρώην αλλοδαπών εργατών (κυρίως από Αλβανία) έχουν γίνει πια εργολάβοι
• Στον αγροτικό τομέα πολλά αγροκτήματα μένουν ακαλλιέργητα, οι ιδιοκτήτες της αγροτικής γης στη πλειοψηφία υπέργηροι, επιβιώνουν από συντάξεις και τις ενισχύσεις της Ε.Ε. Το τελευταίο διάστημα αρκετοί εργάτες γης εγκατέλειψαν τη χώρα για Ιταλία & Ισπανία λόγω ευκολότερης διαδικασίας νομιμοποίησης
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Το Επιμελητήριο Ευβοίας λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη συγκυρία και εκτιμώντας τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης για τα έτη 2023-2024 καθόρισε με επιστολή του προς τις αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες τις εξής απαιτούμενες ειδικότητες για εποχική αλλά και μόνιμη απασχόληση:
 Βοηθητικό προσωπικό ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστίασης
 Βοηθητικό προσωπικό αποθήκευσης, μεταφορών
 Εργάτες οικοδομής
 Εργάτες γης - Εργάτες κτηνοτροφίας – Αλιεργάτες
Επισημαίνουμε επίσης ότι επικουρικά, ευέλικτα και νόμιμα μεγάλη μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες αργίας, τα Σαββατοκύριακα - και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων - θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους και να δώσουν λύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής.
Επίσης, η νομοθεσία είναι απαγορευτική για τους μαθητές, γυμνασίου και λυκείου που μπορούν να εργαστούν εποχικά σε επιχειρήσεις, να αποκομίσουν εμπειρίες και παράλληλα να εξοικονομήσουν ένα χαρτζιλίκι. Στις περιπτώσεις αυτές θα μπορούσε να επεκταθεί ο θεσμός του εργόσημου.
Από την μεριά μας ως φορέας προάσπισης της υγιούς επιχειρηματικότητας είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού και των θεσμικών μας υποχρεώσεων κάθε ουσιαστική πρωτοβουλία αντιμετώπισης της αναφερόμενης κατάστασης. Ήδη προχωρήσαμε τις διαδικασίες ωριμότητας, για την επαναλειτουργία σε σύγχρονη βάση της τεχνικής επαγγελματικής σχολής του «Δημόκριτου» στη Χαλκίδα, ενώ για την υλοποίηση του έργου έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις υποστήριξης και συνδρομής των αρμοδίων αρχών.

Με Κάθε Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Γιάννης Γεροντίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: