Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λαμία – Η υποδοχή από τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και η αναλυτική ενημέρωση για τα εμβληματικά έργα της ΠΕΛ, των Θερμοπυλών και του Κλειστού Κολυμβητηρίου

  


Στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του στη Λαμία.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό κατευθύνθηκαν στο σημείο της ΠΕΛ όπου υπάρχουν τα σχέδια του μεγάλου αναπτυξιακού έργου  και παρουσία του  Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού, ανέλυσε  στο Πρωθυπουργό το έργο της Αξιοποίησης της περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Όπως τόνισε το έργο προϋπολογισμού 48.000.000 €,  χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείου Ανάκαμψης και εν μέρει από το  ΕΣΠΑ και  βρίσκεται στη φάση συμβασιοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο,  αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έτος 2025.

Είναι ένα έργο που εκτείνεται σε 140.000 τ.μ.  με 9.500 τ.μ. στεγασμένη επιφάνεια, 5 πλατείες, 4.000 μ. πεζόδρομοι, 2.000 μ. ποδηλατόδρομοι, 250 θέσεις στάθμευσης  και 4 σταθμούς φόρτισης αυτοκινήτων, περιλαμβάνει δε τρία βασικά κτίρια : Ένα κτίριο εκθεσιακό – συνεδριακό 6.635 μ2  που θα φιλοξενεί  εκδηλώσεις και γεγονότα (mega events) με υπέργειους χώρους κυρίας χρήσης εμβαδού 6635 μ2, ύψους 13,50 μέτρα, με τρεις αίθουσες συνεδρίων, events και εκθέσεων με τους χώρους  υποδοχής τους WC κλπ. Ένα κτίριο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που θα λειτουργεί ως κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας [θα στεγάζει νεοφυείς επιχειρήσεις] με υπέργειους χώρους κυρίας χρήσης 2.000 μ2 και υπόγειους  χώρους 231 μ2 με την  υποδοχή, τρεις αίθουσες συνεδριάσεων [200 τ.μ.], και ένα κτίριο Κέντρο Ενημέρωσης 820  μ2 που θα ενημερώνει επισκέπτες της πόλης με και περιλαμβάνει  ισόγειο χώρο με  ρεσεψιόν, πωλητήριο  και εκθέσεις και όροφο με αναγνωστήριο, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρο  Παιδιών, meeting room,  γραφείο διοίκησης κ.ά.

Στον περιβάλλοντα χώρο 130 στρεμμάτων θα διαμορφωθούν χώροι πρασίνου, υδάτινα στοιχεία, χώροι στάθμευσης, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κ.ά.

Σημείωσε δε ότι στον ίδιο χώρο φιλοξενείται κάθε χρόνο τα τελευταία τρία έτη το Rally Acropolis μετά την επάνοδό του στη χώρα μας.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι 2.300.000 ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση του έργου θα διατεθούν για την ανάπλαση του χώρου των Θερμοπυλών και την κατασκευή κόμβου. 

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από το εν λόγω έργο και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έχετε τους πόρους, το χρονοδιάγραμμα και την σύμβαση στο χέρι σας είναι να το ολοκληρώσετε».

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπό κατασκευή Κλειστό Κολυμβητήριο της Λαμίας που υλοποιείται από το Δήμο Λαμιέων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εκεί ο Δήμαρχος, παρουσία του  Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι πρόκειται για κτίριο εμβαδού 5.737 μ2, που κατασκευάζεται σε δημοτικό οικόπεδο 21 στρεμμάτων. Το κτίριο εκτείνεται  σε τρεις στάθμες στο ισόγειο, εμβαδού 4.004 τ.μ., που περιλαμβάνει την δεξαμενή κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων 50 Χ25 (1.253 τ.μ.), γραφεία, αποδυτήρια, αποθήκες βοηθητικούς χώρους, φουαγιέ, στον όροφο, όπου αναπτύσσονται οι κερκίδες, τα θεωρεία και κάποιοι βοηθητικοί χώροι και στο Υπόγειο, που περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, εγκαταστάσεις Η/Μ, αποδυτήρια, αποθήκες και γραφεία. Περιλαμβάνεται και μικρή πισίνα εκμάθησης, χαλάρωσης  (125τ.μ.) Η χωρητικότητα του ανέρχεται σε 1.132 θεατές συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των επισήμων. Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστούν θέσεις στάθμευσης.

Το έργο εκτελείται είναι προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ και  σύμβαση 4.400.000 €  εκτελείται από τις 27.03.2020 και σήμερα βρίσκεται στο 80 %  της ολοκλήρωσης, αναμένεται δε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πόλη της Λαμίας, και έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποκτά ένα τέτοιο κλειστό κολυμβητήριο και ολοκληρώνεται μέσα στα χρονοδιαγράμματα του.

Τον  Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος και οι  Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Μπεσλεμές, Δημήτρης Τζούφλας, Κώστας Μουστάκας, Κώστας Ξεφλούδας και Γιώργος Παλιούρας, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Παπαχρήστος  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τάκης Συλεούνης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΕΛ Α.Ε. Λεωνίδας Κωστόπουλος.     

Στις 13.00 ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος υποδέχθηκε και καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς επίσης και τα κυβερνητικά στελέχη που τον συνόδευαν, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, όπου έγινε η αναλυτική θεματική παρουσίαση από τους υπουργούς της κυβέρνησης του αναπτυξιακού προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας. 

Ο Δήμαρχος Λαμιέων στο χαιρετισμό του προς τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης αφού τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στη Λαμία,  ανέφερε μεταξύ των άλλων: «…Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός και υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αντιλαμβάνεται πλήρως το σύνολο των προκλήσεων της χώρας έχοντας προτάξει κατάλληλες και στοχευμένες προτεραιότητες πολιτικής.

Άλλωστε, οι πόροι που κινητοποιούνται και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι τόσο σημαντικά που αλλάζουν σταδιακά την πορεία της χώρας και τη θέτουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την συνοχή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Η πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων που ενεργοποιήσατε όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, αλλά και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ιστορική συγκυρία, η οποία μετά τις επιπτώσεις της τριπλής κρίσης, οικονομικής, υγειονομικής κι ενεργειακής, μπορεί να αποτελέσει ένα εφαλτήριο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Μία ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κρίσεων που προέκυψαν, ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και εθνικές αρχές, απέδειξε με τη δραστηριότητα του, ότι η Λαμία, αλλά και κατ΄επέκταση οι Δήμοι, μπορούν κρατήσουν την κοινωνία όρθια και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστήσουν σε μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση.   

Στην κατεύθυνση αυτή, υποδεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε η Κυβέρνησή σας, σε σημαντικά έργα που υλοποιεί ο Δήμος μας με κορυφαίο τις νέες εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, που επισκεφτήκατε νωρίτερα.

Στο Δήμο Λαμιέων βρισκόμαστε σε διαρκή ενεργοποίηση για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των νέων αναγκών της πόλης μας, την παραγωγή των απαραίτητων μελετών και την ωρίμανση έργων και δράσεων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την αξιοποίηση κάθε δυνατής εθνικής ή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής πηγής, με το βλέμμα στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού οράματος που έχει ο Δήμος μας για το 2030.

Ένα όραμα που συναντά τις εθνικές προτεραιότητες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί και στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα...».

Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: