Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Επίσημο αίτημα για την ανέγερση Διοικητηρίου Λαμίας και για την ανακαίνιση του "Δημόκριτου" Χαλκίδας καταθέτει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός

 


Υπεγράφησαν οι συμβάσεις κατασκευής της Παράκαμψης Χαλκίδας

και του οδικού τμήματος Γραβιά – Βάργιανη

 


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υποδέχθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στην «καρδιά της Ελλάδας» τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και μαζί επέβλεψαν την πορεία κομβικών έργων, που γίνονται με το σχεδιασμό, αλλά και με δαπάνες - ή και υλοποίηση - της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως:

 • v  Επέκταση του Λιμένα Αγ. Κωνσταντίνου.
 • v  Κλειστό κολυμβητήριο της Λαμίας.
 • v  Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος.

v  Η κορυφαία αστική παρέμβαση για την αναγέννηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, το φιλόδοξο έργο των 48.000.000 ευρώ που προχωρά με τη σύμπραξη της Περιφέρειας, του Δήμου Λαμιέων, του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και φυσικά με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε:

1.    Στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και σε έργα που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται με τη στήριξη της Κυβέρνησης. Ενδεικτικά και ανά πρόγραμμα αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

-      ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται με επιτυχία σε ότι αφορά την απορρόφηση, αλλά και την αποτελεσματικότητα. Εντελώς ενδεικτικά:

·        Παράδοση Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, ενίσχυση δομών Υγείας με εξοπλισμό και με επικουρικό προσωπικό.

·        Κατασκευή δικτύου Φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

·        1.500 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

·        25 Κέντρα Κοινότητας, voucher για παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δράσεις.

-      Νέο «Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2021 – 2027», με τον υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό των 426.000.000 ευρώ, που διακόπτει μια μεγάλη αδικία και δίνει πραγματική ανάσα στη Στερεά Ελλάδα.

-      Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις: 

§  «Ασωπού», μέσα από την οποία ολοκληρώθηκε ήδη μια σειρά εξαιρετικά σύνθετων μελετών και πλέον θα ξεδιπλωθεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, μαζί με το βιομηχανικό πάρκο των Οινοφύτων.

§  «Βόρειας Εύβοιας».

§  «Ορεινών περιοχών Ευρυτανίας, Δυτικής Φθιώτιδας, Φωκίδας».

§  «Σπερχειού ποταμού».

§  Πολιτιστικής Διαδρομής «Οιδίπους».

-      Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:

·        Leader με δεκάδες τοπικές δράσεις δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

·        ΕΠΑΛ Αλιείας – Θάλασσας με 4 Αλιευτικά καταφύγια, 18.000.000 ευρώ.

·        ΜΕΤΡΟ 4.3.1 με πολλά αρδευτικά έργα.

-      Ελλάδα 2.0, μέσω του οποίου προχωρούν έργα όπως:

·        Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, προϋπολογισμού 48.000.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από RRF, ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

·        Έργα Οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού  28.000.000 ευρώ της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 50.000.000 ευρώ του Υπουργείου Υποδομών για τη Στερεά Ελλάδα, πλέον των έργων των Δήμων.

·        Αναμένεται και το λιμάνι Στυλίδας, το οποίο είναι απόλυτα ώριμο μελετητικά και έπειτα το λιμάνι Χαλκίδας.

-      «Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης», μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και υλοποίηση για το υδρευτικό φράγμα του Δομοκού που δημοπρατείται  και των Μανικίων – Σέττας, για το οποίο ολοκληρώνονται οι μελέτες και αναμένεται η ένταξη και δημοπράτηση το καλοκαίρι. 

-      Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως:

·        Κολυμβητήριο Λαμίας

·        Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

·        Δομή Γεωπ. Παν. Αθηνών στην Αλίαρτο και έργα Κωπαϊδικού πεδίου

·        Τρίγκειο θεραπευτήριο Ιτέας και ελαιώνας Άμφισσας

·        Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου

·        Έργα συντήρησης οδοποιίας, αστικές αναπλάσεις, λιμάνια, σχολεία.

·        Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

«Βιώσαμε έντονη ταμειακή πίεση, που σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε, ύστερα και από την τελευταία μας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό», τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Είναι η ατμομηχανή του αναπτυξιακού προγραμματισμού μας και πρέπει να στηρίζεται αναλόγως».

 

2.    Επικέντρωσε στα ακόλουθα σημεία ανά τομέα:

-      Τουρισμός: Η Στερεά Ελλάδα μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική οικονομία, τεσσάρων εποχών και πολλών μορφών Τουρισμού με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή επεκτείνονται 6 ξενοδοχεία 5 αστέρων με επενδύσεις άνω των 130.000.000 ευρώ και αυτή η πορεία πρέπει να υποστηριχθεί πολλαπλά, ιδίως σε πεδία όπως ο Ιαματικός Τουρισμός, 

-      Πρωτογενής Τομέας, με πολλαπλές ανάγκες, ιδίως σε έργα αρδευτικής υποδομής.

-      Ενέργεια – περιβάλλον: Είναι ραγδαία η εξάπλωση επενδύσεων, με φυσικό αέριο, ηλιακή ενέργεια και αιολικό δυναμικό. Απολύτως απαραίτητη πλέον είναι η θέσπιση νέου χωροταξικού πλαισίου, ώστε να είναι γνωστό και σαφές σε επενδυτές και τοπικές κοινωνίες που μπορούν και που δεν μπορούν να αναπτύσσονται τα αιολικά πάρκα. Σημαντική και εξίσου αναγκαία είναι η δημόσια χρηματοδότηση Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την απρόσκοπτη και μη επιβλαβή για τους πολίτες διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

-      Βιομηχανία: Απαραίτητο να στηριχθούν επιχειρήσεις όπως η ΕΑΒ και αναπτύσσονται ήδη σχετικές πολιτικές. Ζωτικής σημασίας είναι, όμως και η εξεύρεση σοβαρού επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, ώστε να επαναλειτουργήσει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της.

-      Παιδεία:

·        Είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθούν τα τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΓΠΑ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα.

·        Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για ένα νέο ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας.

-      Υγεία: Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η πλήρωση –κυρίως – με ιατρικό προσωπικό. Μια άσκηση αρκετά σύνθετη, λόγω της γνωστής στελεχοπενίας σε ιατρούς, στην οποία όμως θα πρέπει να επιμείνουμε εμφατικά. 

3.    Αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα υποδομών που ήδη ξεκινούν να υλοποιούνται και σε όσα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν.

  • Άμφισσα – Μπράλος, για το οποίο υπεγράφη προ μηνός σύμβαση κατασκευής.
  • Γραβιά – Βάργιανη, για το οποίο ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ότι υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής την Παρασκευή 24 Μαρτίου.
  • Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών, για το οποίο ανακοινώθηκε επίσης από τον Υφυπουργό Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη ότι υπεγράφη ήδη η σύμβαση κατασκευής και θα στηθεί εργοτάξιο το καλοκαίρι.
  • Λαμία – Καρπενήσι, για το οποίο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση να προχωρήσει!
  • «Ε65», στο οποίο παραδόθηκε το πρώτο τμήμα ως Λιανοκλάδι και πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί.
  • Παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου, Δερβενοχώρια – Ελευσίνα, Ανατολική παράκαμψη Θηβών, Αταλάντη – ΠΑΘΕ – Σκάλα, που έχουν ώριμες μελέτες για να χρηματοδοτηθούν,
  • Βόρειος οδικός άξονας Εύβοιας, Ιτέα – Αντίρριο, για τα οποία εκπονούνται μελέτες ώστε να χρηματοδοτηθούν.
  • Οι τέσσερις μεγάλες λιμενικές υποδομές (Μαντούδι, Άγιος Κωνσταντίνος, Αρκίτσα, Ιτέα,) πλέον των αλιευτικών καταφυγίων, που αναπτύσσονται ήδη στη Στερεά Ελλάδα.
  • Δίκτυο Υδατοδρομίων, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε Εύβοια και Σκύρο. Ακολουθούν οι παραλίες της Φθιώτιδας, του Κορινθιακού, αλλά και η λίμνη των Κρεμαστών.
  • Φράγματα. Πέραν όσων αναφέρθηκαν είναι υπό μελέτη το Φράγμα Λιβάδι, ενώ το Φράγμα Ψαχνών, έχει έτοιμες μελέτες για υποβολή στη νέα πρόσκληση του ΠΑΑ. 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε τέλος στην ανέγερση Διοικητηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πόλη της Λαμίας. Έργο με τεράστια πρακτική και συμβολική αξία, για το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

ü  Έχει ήδη τακτοποιήσει το ιδιοκτησιακό ζήτημα και έχει εξασφαλίσει γη για την ανέγερσή του.

ü  Έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες.

«Ζητούμε ειδικά την αρωγή του Πρωθυπουργού, για τη χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία πάντα με το κυβερνητικό επιτελείο: «Ολοκληρώνουμε φάκελο για άμεση υποβολή στην κυβερνητική επιτροπή για τα έργα στρατηγικής σημασίας, από κοινού με την αναβίωση του «Δημόκριτου», της ιστορικής τεχνικής σχολής της Χαλκίδας, σε μια περίοδο που αποτελεί μεγάλο στοίχημα η σύγχρονη τεχνική εκπαίδευση».

 Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλο το κυβερνητικό επιτελείο «να συνεχίσουμε να κυνηγάμε μαζί -όπως τόνισε- τις ευκαιρίες, τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα της κοινωνίας μας, με όλες μας τις δυνάμεις. Με άμεσες λύσεις, αλλά και με στρατηγικές παρεμβάσεις. Για τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και για το μέλλον. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια νέα, πιο ευτυχισμένη γενιά Στερεοελλαδιτών!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: