Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων, μέτρα για τους νέους, τέλος ο φόρος για γονικές παροχές

 


Έμφαση στη νεολαία με δέσμη μέτρων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε  από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νεολαία με κίνητρα για προσλήψεις νέων έως 29 ετών.

Επίσης ανακοίνωσε ότι για νέους έως 29 ετών καταργείται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας.

«Η ανάπτυξη είναι για όλους, κανείς δεν θα μείνει πίσω» διεμήνυσε στην αρχή της ομιλίας του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλοντας ένα ευρύ σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού εξήγγειλε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης στο 5,9%, ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία και ανακοίνωσε σημαντικές φοροελαφρύνσεις και μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

«Προτεραιότητα για την πατρίδα οι νέοι»

-Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες για πολλούς. Οι νέοι φέτος βρίσκονται στην πρώτη σειρά γιατί είναι προτεραιότητα για την πατρίδα. Είναι η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Είναι καιρός το ισοζύγιο των ευκαιριών να γίνει θετικό υπέρ της. Γιατί η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές.

-Εδώ ανακοίνωσα την αγορά των 18 rafale, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά.

Κυρίως όμως για να παρουσιάσω τα περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί το 2022

-Η προηγούμενη περίοδος υπήρξε πολύ δύσκολη με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων. Όμως η οικονομία μας έμεινε όρθια. Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή τη θύελλα και το κάναμε πράξη.

-Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Η Ελλάδα δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της.

-Τα σύνορα μας φυλάσσονται ευρωπαϊκά και διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον.

-Είχαμε σημαντικές απώλειες, αλλά ήταν λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με την πανδημία

-Στα 35 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις. 70.000 περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιουνιο. Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα από τον τουρισμό.

-Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αποτυπώνεται και στην υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει αισιοδοξία. Πρόοδος αποτυπώνεται και στα κόκκινα δάνεια.

Αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 στο 5,9%

-Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6 στο 5,9%.


-Υποσχεθήκαμε πολλές νέες επενδύσεις. Τις φέραμε.

Εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, ανέφερε πως το τεράστιο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε, ο ΒΟΑΚ χαρίζει 35.000 νέες θέσεις εργασίας, το Μετρο Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023  καθώς και ότι στην Αθήνα η γραμμή 4 του μετρό θα εξυπηρετεί περί το ένα εκατομμύριο επιβάτες όταν ολοκληρωθεί.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους νέους αφορούν:

Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη

Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικό.

Από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data

Από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

1.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του.

Μηδενίζεται το τέλος κινητής και data. Κέρδος έως και 20 ευρώ το μήνα

Οι έφηβοι που θα έχουν εμβολιαστεί θα έχουν 50 gigabite data στο κινητό του.

Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 – Καταργείται ο φόρος για γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ότι την περασμένη χρονιά.

Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού

«Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» τόνισε περαιτέρω.

Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης

Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία και σημείωσε: «Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

ΦΠΑ ζωοτροφών

-Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. Τον Δεκέμβριο σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστώσουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

Προστασία του Περιβάλλοντος – Κλιματική αλλαγή 

-Η κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας. Μία απειλή που απαιτεί ολικό επανασχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών. Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την αναγκαιότητα εδώ και δύο χρόνια, με παράλληλες πολιτικές που προωθούμε παντού.

-Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής

Δημόσια Υγεία

-Με τις αλλαγές που δρομολογούμε στη Δημόσια Υγεία, αυτή αποκτά νέο προσανατολισμό με βάση τις εμπειρίες της πανδημίας. Είναι ώρα για καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα, λειτουργικότερα νοσοκομεία και φθηνότερα φάρμακα.

Εκπαίδευση

-Υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο η ξένη γλώσσα και προαγωγή της κριτικής σκέψης

-Ώριμη η μεταρρύθμιση για την βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεσσαλονίκη και Μακεδονία αλλάζουν

«Θεσσαλονίκη και Μακεδονία αλλάζουν, ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει στην πόλη του Βαρδάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πολίτες και επισκέπτες απολαμβάνουν νωρίτερα το νέο σύγχρονο αεροδρόμιο, ήδη κυκλοφορούν στους δρόμος τα διπλάσια λεωφορεία, που θα αυξηθούν πάλι, το μετρό γίνεται πραγματικότητα παρά τις αντιδράσεις, γίνεται ρεαλιστική προσδοκία όχι ένα ψέμα γραμμένο σε μουσαμάδες και ένα έργο που θα επεκταθεί και στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Ξεκινούν άμεσα οι μελέτες για την επέκταση του μέτρο και στη δυτική πόλη. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει αφού η πολιτεία λύνει όλα τα θέματα της χωροταξίας και της χρήσης γης και ο Άρης θα μπορέσει να φτιάξει το νέο του γήπεδο».

Πηγή https://www.bigpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: