Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Εικαστική αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών της αρχαίας Θήβας - Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου στις 9:00 το βράδυ στη συμβολή των οδών Ετεοκλέους και Πινδάρου



Σε έναν ζωντανό «διάλογο» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν μέσα από ένα ξεχωριστό δρώμενο και με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θήβας, η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας, παρουσιάζουν την Εικαστική Αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών της Αρχαίας Θήβας.

Πρόκειται για ένα δρώμενο που θα διαδραματιστεί την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου στις 9:00 το βράδυ, στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Ύψιστες Πύλες (στη συμβολή των οδών Ετεοκλέους και Πινδάρου). Οι Ύψιστες Πύλες συγκαταλέγονται μεταξύ των επτά πυλών που περιέβαλλαν το τείχος της Καδμείας, την ακρόπολη της αρχαίας Θήβας. Στις ΄Υψιστες Πύλες βρέθηκαν αντιμέτωποι, σαν εχθροί, τα δύο αδέλφια Ετεοκλής και Πολυνείκης, μια σύγκρουση που αποτέλεσε το βασικό θέμα της τραγωδίας «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, ολοκληρώνοντας την τριλογία του Θηβαϊκού Κύκλου.

Σε αυτό ακριβώς το γεωγραφικό σημείο της Θήβας και για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί η εικαστική αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών, ένα ξεχωριστό δρώμενο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και θα συμβάλει στην προβολή και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Θήβας.

Ταυτόχρονα, η ψηφιακή καταγραφή του συγκεκριμένου δρωμένου θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού, προσφέροντας μοναδική παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει τον μονόλογο του Ετεοκλή(σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα).

Συμμετέχει η Βυζαντινή Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Θηβών υπό τη διεύθυνση του υμνωδού Γεωργίου Χατζηχρονόγλου με μελοποιημένες ωδές του Πινδάρου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη –ΑΙΕΣ», ο Σύλλογος Πολιτιστικής Προβολής «Ιερολοχίτες Θηβών», ο Σύλλογος «Λύκειον των Ελληνίδων» Θήβας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θηβών και το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού(ΚΕΘΗΠΟ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: